Razvoj

Vlada subvencioniše turističke agencije - 15 evra po stranom turisti

Vlada Srbije donela je odluku o dodeli subvencija i turističkim agencijama, a jedan od uslova je da u zemlju organizovano dovedu najmanje 15 stranih turista, sa boravkom od minimum tri dana.

Kako bi se povećao broj stranaca koji turistički dolaze u Srbiju, država je donela odluku da pomogne agencijama koje dovode turiste iz inostranstva, smeštaju ih u kategorisane ugostiteljske objekte i organizuju im posete muzejima, utakmicama, manifestacijama...

Novac je namenjen pre svega za promotivne i marketinške aktivnosti, koje bi podstakle strance da u većem broju dolaze u Srbiju. Kako se navodi u uredbi koju je Vlada nedavno usvojila, agencija će za organizovano turističko putovanje po jednom stranom turisti dobiti 10 evra za tri do pet noćenja, odnosno 15 evra za ostvarenih šest i više noćenja, utvrđenim programom putovanja.

Ako turiste dovodi u saradnji sa agencijom iz inostranstva i nastupa kao lokalni agent, iznos subvencije po jednom stranom turisti iznosi pet evra.

Dugačak je spisak uslova koje agenti moraju da ispune da bi iz državnog budžeta dobili pomoć za organizovano dovođenje stranaca u Srbiju. One, između ostalog, moraju da imaju program putovanja, ugovore zaključene sa turistima iz inostranstva i stranim turističkim agencijama koje putovanje prodaju svojim državljanima.

Takođe, omoraju nadležnim organima da dostave kopije računa o izvršenim uslugama, odnosno dokaze o uplati, kopiju izvoda iz knjige evidencija gostiju, kao i izveštaj banke o prilivu uplaćenih sredstava. Predviđene su i kazne za slučaj davanja lažnih podataka, koje se kreću od 15.000 do 200.000 dinara.

Oko 1,5 miliona stranih turista,najviše dolaze u Beograd i Novi Sad

Svake godine Srbiju posećuje sve veći broj stranaca, a u 2017. ih je bilo za 17 odsto više nego godinu dana ranije. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošle godine je oko 1,5 miliona stranih turista posetilo našu zemlju. Inostrani gosti oko ostvarili su oko 3,2 miliona noćenja, a najviše su posećivali Beograd i Novi Sad (domaći turisti najčešće borave u banjskim mestima i na planinama).

Oko 835.000 stranih turista prošle godine došlo je u Beograd, dok je u Novom Sadu boravilo oko 112.000 insotranih gostiju. Strancima je treći pik bio Zlatibor, potom Kopaonik i Vrnjačka Banja.

Zvanični podaci govore da ih u banjama i na planinama nije bilo više od 200.000.

Najveći broj noćenja u Srbiji prošle godine ostvarili su turisti iz Bosne i Hercegovine, a zatim slede turisti iz Crne Gore, Turske, Hrvatske i Rusije. Za 22 odsto povećan je broj gostiju iz Rumuniji, dok ih je iz Nemačke više za 16 odsto.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!