Razvoj

Vlada Srbije i MMF postigli dogovor o povećanju plata i penzija u 2018. godini

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda DŽejms Ruf izjavio je da su sa Vladom Srbije usaglašeni ključni parametri za budžet za 2018. godinu, koji uključuju i povećanja plata u javnom sektoru i penzija od naredne godine.

"Zajedno sa većim prihodima za plate i penzije, planirani fiskalni deficit je 0,7 odsto BDP-a, što je nivo koji ne ugrožava fiskalnu stabilnost i dalje smanjenje javnog duga", rekao je DŽejms Ruf, navodi se u saopštenju MMF-a.

Džejms Ruf je ocenio, na kraju razgovora o osmoj reviziji stendbaj aranžmana iz predostrožnosti koji je Srbrija zaključila sa tom organizacijom, da se nastavljaju snažne ekonomske performanse Srbije. Ruf je rekao da se to dešava iako su u prvom kvartalu bile privremeno usporene zbog suše i prekida u snabdevanju električnom energijom.

Ministar Dušan Vujović najavio je da će budžet za narednu godinu biti pripremljen i usvojen na Vladi do 29. novembra, kao i da bi Skupština trebalo da ga usvoji u zakonskom roku – do 15. decembra.

Vujović je kazao da se već sutra kreće u finalizaciju parametara za budžet za 2018. godinu. Prema njegovim rečima, budžet za narednu godinu će biti razvojni. "Aktivnosti su ostale snažne, podržane jakim rastom izvoza, jačanjem potrošnje i investicija", rekao je Ruf na konferenciji za novinare.

MMF je za ovu godinu prognozirao realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije za 2017. godinu na dva odsto, a za 2018. na 3,5 odsto. Istakao je da je osnovna ekonomska aktivnost snažna i podržana intenzivnim izvozom.

Ruf je podvukao da za naredni budžet smatra da je prioritet očuvanje fiskalnih dostignuća. Prema njegovim rečima, neophodno je nastaviti sa reformama državnih preduzeća, jer se još uvek kasni u iznalaženju solucija za problematična preduzeća, kao što su MSK, Azorata, RTB, Petrohemija, Resavica. Dodao je da je neophodno akcenat staviti na jačanje poslovnog okruženja, podsticanje rasta u kojem vodeću ulogu ima privatni sektor i rast nezaposlenosti.

Misija će zaključke te revizije, kako je najavio, poslati Bordu direktora MMF-a na odobrenje, a ukoliko Bord da pozitivnu ocenu, to će Srbiji osloboditi dodatnih 119,4 miliona evra, što je ukupno do sada 1,05 milijardi evra, od ukupno 1,2 milijarde.  MMF podseća da su se srpske vlasti opredelile da ne povlače taj novac.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!