Prodaja

Vlada rasprodaje lekovite banje u Srbiji

PIO fond će svoju imovinu u srpskim banjama ustupiti državi da bi one mogle da se privatizuju, a prva transakcija po tom modelu uskoro će biti primenjena kod prodaje Kuršumlijske Banje, saznaje Blic.

Zainteresovani kupac za njenih nekada prestižnih 17.000 kvadrata, a danas je ruina, jeste Planinka a.d. Pregovori su u završnoj fazi pa bi oni do kraja godine mogli da postanu i novi vlasnici.

Tako će se iz imovinsko-pravnog lavirinta, koji traje više od deceniju, najzad izaći, iako je sud doneo pravosnažna rešenja, kojima je potvrdio da su objekti u banjama i banjskim lečilištima u vlasništvu penzionera a ne države.

Naime, PIO fond je pokrenuo 27 sudskih sporova, kako bi dokazao da je upravo on, a ne Vlada Srbije vlasnik ovih lečilišta, zbog čega do sada nije moglo da se krene u njihovu privatizaciju.

Pošto je 18 postalo izvršno, među kojima je i onaj vezan za Kuršumlijsku Banju, aktivnosti oko privatizacije su bile blokirane pa je Vlada formirala grupu za rešavanje otvorenih pitanja vezanih za banje i banjska lečilišta.

Upravo ta grupa je predložila da se modelom prebacivanja imovine PIA na državu okonča prodaja Kuršumlijske Banje jer bez takvog dogovora nemoguće je bilo krenuti u ovaj proces.

Izvor Blica iz Nemanjine 11 tvrdi da su dogovori u završnoj fazi i da će sve pravne formalnosti, uključujući i kupoprodajni ugovor, biti završene do Nove godine.

"U ovaj proces su bila uključena gotovo sva ministarstva, predstavnici PIO fonda i stručnjaci kako bi se našao način da se prevaziđe spor. Postoje izvršne presude sudova, po kojima je vlasnik objekata u banjama i banjskim lečilištima PIO fond, što je blokiralo ceo proces države da privatizuje banje. Zato je i formirana radna grupa na čijem je čelu potpredsednik Vlade Rasim Ljajić. Ta grupa je morala da interveniše jer u većini banja propadaju objekti zato što PIO nema novca da ih renovira. To je slučaj i sa Kuršumlijskom banjom, gde su objekti van funkcije od 2006. godine, iako godinama postoji zainteresovan kupac. To je Planinka a.d., koja u svom vlasništvu ima Prolom Banju i Lukovsku Banju, sa kojima uspešno gazduje", navodi sagovornik "Blica".

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!