Proizvodnja hrane i pića

Vinska industrija značajna za privredni razvoj zemlje

Ministar finansija Siniša Mali prisustvovao je prvoj konferenciji Saveza vinara i vinogradara Srbije, koji je osnovan u julu ove godine. Cilj osnivanja Saveza je razvoj vinskog turizma, promocija vinskih regija i srpskih vina u zemlji i inostranstvu, ali i povezivanje i saradnja sa vinogradarima iz regiona.

Ministar finansija Siniša Mali poručio je vinarima da vinska industrija sve više napreduje i da su njihove kompanije važne za privredni razvoj  Srbije.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo da vam se obratim i čestitam na osnivanju Saveza. To je prvi korak ka tome da naše vinarije i naša vina budu svetski poznata i priznata. Pre nekoliko meseci imao sam priliku da obiđem veliki broj vinarija u Srbiji i da upoznam mnogo proizvođača koji imaju veliko znanje i želju da napreduju.  Ovo je prvi put da država Srbija želi da stane iza vinara i da obezbedi sredstva kako biste više proizvodili i zarađivali”, poručio je Mali.

Ministar je najavio da će do polovine novembra biti završena Strategija razvoja vinskog sektora u Republici Srbiji 2020 – 2030. godine, koju će usvojiti i Vlada Srbije, a koja će definisati razvoj vinarstva u nekoliko faza.

“U izradi Strategije učestvuje veliki broj vinara, a pozivam sve vas da se dodatno uključite. Strategija će biti zasnovana na temeljnim analizama, jer želimo da ona može realno da se sprovede u praksi i da u budžetu obezbedimo neophodan novac za unapređenje proizvodnje. Sve to treba da doprinese boljem pozicioniranju ove privredne grane. Cilj nam je da sistemski izgradimo industriju vina u našoj zemlji i da Srbija postane prepoznatljiva kao zemlja dobrih vina”, naglasio je Mali.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović poručio je vinarima da je veoma važno što je upravo ovaj sektor prepoznat kao važan, dodajući da država, pre svega, ima novca da ulaže u vinogradarstvo vinarstvo, ali i volju da unapredi njihovu proizvodnju.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević kaže da je formiranje Saveza vinara i vinogradara značajno zbog razvoja vinskog turizma, koji je u stalnom u porastu.

“Turisti iz Kine su nam na prvom mestu po broju dolazaka u prvih osam meseci ove godine, a oni uvek u okviru svoje posete obiđu makar jednu vinariju. Očekujemo da nam strategija da smernice kako bismo dodatno podstakli razvoj vinarstva, a siguran sam da ćemo zajedničkim snagama uspeti u ovom cilju”, istakao je Knežević.

Predsednik Saveza vinara i vinogradara Srbije Božidar Aleksandrović kaže da čvrsto veruje u uspeh ove strategije.

“Sanjao sam ovaj dan kada će nas vino sve okupiti i veoma sam srećan i ubeđen da će ova strategija imati veliki uspeh. Radimo je za narednih 10 godina, a ona će obraditi i podizanje vinograda, što je krucijalno, kao i podizanje vinarija, razvoj vinskog turizma i promociju srpskih vina”, istakao je Aleksandrović.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!