Saobraćaj i transport

Vijetnam od Francuske kupuje 50 aviona za 5,7 milijardi evra

Francuski premijer Eduar Filip prisustvovao je u Hanoju, glavnom gradu Vijetnama, potpisivanju ugovora kojim je vijetnamska avio-kompanija "VietJet” naručila 50 aviona "Erbas A321".

Ukupna vrednost tog i drugih potpisanih sporazuma je blizu 10 milijardi evra, od čega 5,7 milijardi evra za evropskog proizvođača aviona Erbas, saopštilo je francusko Predsedništvo.

"Erbas" je s vijetnamskom kompanijom potpisao preliminarni sporazum na ovogodišnjem Sajmu aeronautike u Farnboru, u Velikoj Britaniji, a sad je finalizovana porudžbina "VietJet”  za 50 letelica za srednje linije, prenosi Beta.

"VietJet” je niskobudžetna kompanija koja je za nekoliko godina postala vodeća na vijetnamskom tržištu.

Drugi veliki ugovor potpisan, odnosi se, takođe, na avio-industriju, za francusku kompaniju "Safran". To je memorandum o razumevanju CFM - zajedničke kompaniju s američkim "General Electric"-om, o isporuci oko stotinu motora za avione "Boing 737 Maks", što je, takođe, naručila kompanija "VietJet” . Ukupna vrednost tog ugovora je 4,4 miijarde evra.

Memorandum o razumevanju je potpisala i francuska elektro-kompanija EDF za izgradnju elektro centrale koja bi se snabdevala tečnim prirodnim gasom. EDF predviđa da investira 438 miliona evra u taj projekat procenjen na 1,32 milijardi evra.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!