Energetika

Vetroelektrane će 2040. godine obezbeđivati pet odsto ukupne svetske proizvodnje električne energije

Vetroelektrane na moru u sledeće dve decenije mogle bi da osiguraju pet odsto ukupne svetske proizvodnje električne energije.

Njihov razvoj mogao bi da otvori osam miliona radnih mesta i privuče ulaganja od 1,3 biliona dolara, pokazuje istraživanje britanske analitičke kuće Ritink enerdži.

Ukupna snaga vetroelektrana na moru mogla bi do 2030. godine da dostigne 165 gigavata, a do 2030. godine 418 gigavata.

Globalna ekspanzija ofšor vetroelektrana mogla bi, prema očekivanju analitičara, da omogući da se pet odsto globalno proizvedene električne energije u sledeće dve decenije osigura iz tog izvora. Taj će rast, kako se očekuje, zahtevati oko 1,3 biliona dolara ulaganja i stvoriti osam miliona radnih mesta.

Ritink enerdži smatra da je azijsko-pacifički region na putu da pretekne Evropu kao najveće tržište novih postrojenja u tehnologiji vetroelektrana, a Kina bi do 2026. godine trebalo da od Velike Britanije preuzme primat u instaliranim kapacitetima, prenosi B92.

Među zemljama s najvećim udelom električne energije proizvedene iz vetra u ukupno proizvedenoj električnoj energiji ističe se Danska. Energija proizvedena u vetroelektranama činila je u 2018. godini 47 odsto korišćene električne energije u toj zemlji.

Danska počinje sprovođenje plana izgradnje veštačkih ostrva koja će se napajati strujom iz vetroelektrana na moru ukupne snage do 10 gigavata. Nedavno je usvojila zakon kojim planira da smanji emisiju gasova staklene bašte za 70 odsto do 2030. godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!