Vesti dana | Razvoj

Četbot MIA uslužila 80.000 građana i poštedela ih odlaska na šalter

Prvi četbot lokalnih samouprava u Srbiji i BiH baziran na veštačkoj inteligenciji omogućio je da gotovo 80.000 građana Sombora, Šapca, Bijeljine i Laktaša dođe do željenih usluga bez odlaska na šalter gradske uprave. Sa četbotom su obavili 142.000 konverzacija za nešto više od godinu dana.

Tehnološke inovacije za nova make-up iskustva

Da nam je pre svega desetak godina neko rekao da ćemo tehnologiju koristiti prilikom šminkanja, da li bismo verovali? Ali, tehnološki napredak donosi personalizovani pristup lepoti, mogućnost da profesionalne usluge make-up-a obavimo sami, kod kuće, uz nekoliko klikova i minimalni utrošak vremena. I najvažnije, tehnologija danas industriji lepote pruža inkluzivnost kao nikada ranije, stavljajući u prvi plan potrebu da lepota bude jednako dostupna svima.

Zelena agenda je šansa za razvoj

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović poručila je na otvaranju regionalne „Look up“ konferencije na Kopaoniku, da su zelena tranzicija i ulaganje u podizanje ekoloških standarda u našoj zemlji među ključnim prioritetima Vlade Republike Srbije, a strateški cilj članstvo u Evropskoj uniji i primena Zelene agende za Zapadni Balkan.

Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju

Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju ove nedelje, Srbija je konsenzusom izabrana za članicu.

Dijaspori u Švajcarskoj predstavljeno 25 investicionih projekata iz Srbije

Poslovnoj dijaspori iz Švajcarske je na investicionoj konferenciji u Cirihu predstavljeno 25 investicionih projekata iz Srbije u oblasti poljoprivrede, prehrambene i metalske industrije, hotelijerstva, zdravstvenog turizma, javno-privatnog partnerstva.

Globalna nedelja preduzetništva – Na putu ka predvidljivijim uslovima poslovanja

Drugu godinu zaredom procenat novih preduzetnika u Srbiji uvećao se u prvom polugodištu za više od 20% i njihov ukupan broj prvi put je premašio 300.000. Za ovako snažan rast, između ostalog, zaslužna je uspešno sprovedena reforma paušalnog oporezivanja koja je 2020. posle više decenija uvela jasne kriterijume za utvrđivanje poreza i donela predvidljivije uslove poslovanja za najmanje biznise.

Sve šaltere javne uprave potrebno je smestiti na mobilni telefon

Jačanje informacione bezbednosti i zaštite podataka građana, razvoj digitalne infrastrukture koja će podržati širenje elektronske uprave u Srbiji, kao i popularizacija i veće korišćenje elektronskih usluga, biće prioriteti Saveza za eUpravu u naredne dve godine, najavljeno je na današnjoj konstitutivnoj sednici novog saziva ovog radnog tela NALED-a.

Bogatstvo ruskih milijardera smanjeno za više od 83 milijarde dolara

Bogatstvo najimućnijih biznismena u Rusiji smanjilo se za 83,4 milijarde dolara od početka 2022, prema Blumbergovom indeksu milijardera.

Građani bi ušteđevinu pre uložili u nekretninu nego u inovativnu firmu

Građani Srbije sve više prepoznaju benefite inovacija, ali bi se teško odlučili da ulože novac u njihov razvoj. Svaki drugi stanovnik naše zemlje bi ušteđevinu od 10.000 evra pre potrošio na kupovinu nekretnine, a tek svaki deseti bi investirao u inovativno preduzeće. Isto tako, 46% preduzetnika ne bi investiralo u startapove iako smatraju da se isplati ulagati u domaće inovatore.

Saradnja sa Indijom

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se sa članom upravnog odbora Bil Gejts fondacije i osnivačem Ašoka univerziteta Ašišom Davanom, kao i sa grupom indijskih privrednika iz oblasti poljoprivrede, turizma, filmske industrije, informacionih tehnologija i veštačke inteligencije iz Indije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!