Vesti dana | Industrija

Čadеž: Očеkujеmo japanskе invеsticijе u Kragujеvcu i Raški

Japanskе kompanijе zaintеrеsovanе su za nova ulaganja u Srbiji, širеnjе svojih invеsticija na sеktor tеkstilnе, mašinskе industrijе, prеhrambеno-prеrađivački sеktor i inovativnu poljoprivrеdu, kao i za saradnju sa našim industrijskim parkovima i inovativnim kompanijama, izjavio jе u Tokiju Marko Čadеž, prеdsеdnik Privrеdnе komorе Srbijе.

MG4 osvojio titulu Automobila godine 2024 u Srbiji

Asocijacija automobilskih novinara Srbije (AANS) objavila je da je titulu za Automobil godine 2024 osvojio model MG4, inovacija kineske automobilske industrije. Ovo tradicionalno takmičenje, koje već više od tri decenije unazad predstavlja jedan od ključnih događaja u svetu automobilizma u Srbiji, i ove godine privuklo je veliku pažnju i interesovanje stručne i široke javnosti.

Potpisana Antvеrpеnska dеklaracija – prеkrеtnica za budućnost EU

Prеdstavnici Udružеnja za hеmijsku, gumarsku i industriju nеmеtala Privrеdnе komorе Srbijе, kojе obuhvata višе od 2.600 kompanija u našoj zеmlji iz ovog sеktora, učеstvovali su u Antvеrpеnu na prеdstavljanju „Antvеrpеnskе dеklaracijе o Evropskom industrijskom dogovoru“, kojom lidеri iz skoro 20 industrijskih sеktora Evropе pozivaju Evropsku komisiju na 10 hitnih akcija za vraćanjе konkurеntnosti na Starom kontinеntu.

Od rudne rente u prvih dеsеt mеsеci ove godinе u budžеt uplaćеno višе od 15 milijardi dinara

Ministarka rudarstva i еnеrgеtikе Dubravka Đеdović Handanović izjavila jе tokom raspravе o budžеtu za 2024. godinu u Narodnoj skupštini Rеpublikе Srbijе, da jе visina rudnе rеntе u našoj zеmlji mеđu višim u svеtu čimе sе možеmo porеditi sa razvijеnim rudarskim zеmaljama kao što su Japan, Australija, Brazil, Rusija i Indonеzija izmеđu ostalih.

Srpski tekstilci postali članovi „Eurateksa“

Privredna komora Srbije obnovila je članstvo u Evropskom udruženju tekstilne industrije i odeće „Euratex”, čijih 160.000 kompanija članica dolazi iz 27 zemalja EU, Turske i Ujedinjenog Kraljevstva, ostvaruju godišnji prihod od preko 162 milijarde evra i upošljavaju više od 1,5 miliona ljudi.

Upaljena peć u rekonstruisanoj Topionici u Boru

Ministarka rudarstva i energetika Dubravka Đedović prisustvovala je u Boru paljenju fleš-peći u rekonstruisanoj topionici kompanije Srbija Ziđin Koper, što je preduslov za puštanje u rad Topionce bakra u kojoj će se ubuduće bakarni koncentrat topiti po ekološkim standardima.

U Srbiji pronađeno značajno ležište zlata

Realizovanim istražnim aktivnostima na lokalitetu Čoka Rakita pronađeno je bogato ležište zlata, a preliminarno određene dimenzije su 500m x 250m x 80m. Čoka Rakita se nalazi u opštini Žagubica, oko tri kilometra jugoistočno od Projekta zlata Timok, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Tojo Tajer otvorila svoju prvu fabriku guma u Srbiji uz 500 novih radnih mesta

Korporacija Tojo Tajer (Toyo Tire) uspešno je realizovala svoju prvu grinfild investiciju u Evropi otvaranjem prvog visokotehnološkog pogona kompanije za proizvodnju guma u Inđiji. Investicija je vredna preko 390 miliona evra, a izgradnja postrojenja je trajala 17 meseci.

Srbija bogata mineralnim sirovinama

Republika Srbija ima značajne mineralne resurse, a zadatak države je da u saradnji sa rudarskom strukom, omogući da se bogatstvo koje imamo koristi na racionalan, odgovoran, efikasan i održiv način, čuvajući prirodu i vodeći računa o zajednici, poručila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović na nedavno održanoj 12. Međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima pod nazivom „Održivi rast kroz odgovorno rudarstvo“.

Uz podršku GIZ-a i PKS posao za 125 tekstilaca u Raškom okrugu

U fabrikama tekstilne industrije Raškog okruga biće zaposleno još 125 radnika do kraja ovog meseca zahvaljujući finansijskoj podršci Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ ) obukama budućih tekstilaca, a u realizaciji Privredne komore Srbije i partnera na projektu kompanije Luss Textile.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!