Vesti dana | Industrija

Potpisana Antvеrpеnska dеklaracija – prеkrеtnica za budućnost EU

Prеdstavnici Udružеnja za hеmijsku, gumarsku i industriju nеmеtala Privrеdnе komorе Srbijе, kojе obuhvata višе od 2.600 kompanija u našoj zеmlji iz ovog sеktora, učеstvovali su u Antvеrpеnu na prеdstavljanju „Antvеrpеnskе dеklaracijе o Evropskom industrijskom dogovoru“, kojom lidеri iz skoro 20 industrijskih sеktora Evropе pozivaju Evropsku komisiju na 10 hitnih akcija za vraćanjе konkurеntnosti na Starom kontinеntu.

Od rudne rente u prvih dеsеt mеsеci ove godinе u budžеt uplaćеno višе od 15 milijardi dinara

Ministarka rudarstva i еnеrgеtikе Dubravka Đеdović Handanović izjavila jе tokom raspravе o budžеtu za 2024. godinu u Narodnoj skupštini Rеpublikе Srbijе, da jе visina rudnе rеntе u našoj zеmlji mеđu višim u svеtu čimе sе možеmo porеditi sa razvijеnim rudarskim zеmaljama kao što su Japan, Australija, Brazil, Rusija i Indonеzija izmеđu ostalih.

Srpski tekstilci postali članovi „Eurateksa“

Privredna komora Srbije obnovila je članstvo u Evropskom udruženju tekstilne industrije i odeće „Euratex”, čijih 160.000 kompanija članica dolazi iz 27 zemalja EU, Turske i Ujedinjenog Kraljevstva, ostvaruju godišnji prihod od preko 162 milijarde evra i upošljavaju više od 1,5 miliona ljudi.

Upaljena peć u rekonstruisanoj Topionici u Boru

Ministarka rudarstva i energetika Dubravka Đedović prisustvovala je u Boru paljenju fleš-peći u rekonstruisanoj topionici kompanije Srbija Ziđin Koper, što je preduslov za puštanje u rad Topionce bakra u kojoj će se ubuduće bakarni koncentrat topiti po ekološkim standardima.

U Srbiji pronađeno značajno ležište zlata

Realizovanim istražnim aktivnostima na lokalitetu Čoka Rakita pronađeno je bogato ležište zlata, a preliminarno određene dimenzije su 500m x 250m x 80m. Čoka Rakita se nalazi u opštini Žagubica, oko tri kilometra jugoistočno od Projekta zlata Timok, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Tojo Tajer otvorila svoju prvu fabriku guma u Srbiji uz 500 novih radnih mesta

Korporacija Tojo Tajer (Toyo Tire) uspešno je realizovala svoju prvu grinfild investiciju u Evropi otvaranjem prvog visokotehnološkog pogona kompanije za proizvodnju guma u Inđiji. Investicija je vredna preko 390 miliona evra, a izgradnja postrojenja je trajala 17 meseci.

Srbija bogata mineralnim sirovinama

Republika Srbija ima značajne mineralne resurse, a zadatak države je da u saradnji sa rudarskom strukom, omogući da se bogatstvo koje imamo koristi na racionalan, odgovoran, efikasan i održiv način, čuvajući prirodu i vodeći računa o zajednici, poručila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović na nedavno održanoj 12. Međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima pod nazivom „Održivi rast kroz odgovorno rudarstvo“.

Uz podršku GIZ-a i PKS posao za 125 tekstilaca u Raškom okrugu

U fabrikama tekstilne industrije Raškog okruga biće zaposleno još 125 radnika do kraja ovog meseca zahvaljujući finansijskoj podršci Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ ) obukama budućih tekstilaca, a u realizaciji Privredne komore Srbije i partnera na projektu kompanije Luss Textile.

Otvoren novi objekat nemačke kompanije “Koepfer”

Ministarka privrede Anđelka Atanasković prisustvovala je otvaranju novog objekta nemačke kompanije „Koepfer“ u Smederevu, vodećeg svetskog proizvođača preciznih zupčanika za motore i elemenata menjačke kutije kao i kompletnih sklopova.

“Porsche” najvredniji proizvođač automobila

“Porsche” je istisnuo matičnu kompaniju “Volkswagen” sa trona i postao najvredniji proizvođač automobila u Evropi.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!