Vesti dana | Društvo

Srbija na Londonskom bijenalu dizajna

Republika Srbija, autorskim radom Dušana Jovovića, pod nazivom „134, Sveta Geometrija“, prvi put nastupa na Londonskom bijenalu dizajna, koje je svečano otvoreno u umetničkoj galeriji „Somerset house“.

Zlatni motivi Homolja – Počela Prva kolonija pletilja u Kučevu

Homoljski motivi su godinama negovani i sačuvani od zaborava i oni će biti inspiracija Prve kolonije pletilja u Kučevu koja je počela danas. Manifestaciju je organizovalo udruženje Etno mreža, u partnerstvu sa NALED–om i Coca Cola HBC Srbija, a podršku upošljavanju žena na selu, kroz izradu poslovnih i diplomatskih poklona iz Srbije, daje Ministarstvo kulture i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost.

Potpisan Memorandum o saradnji u oblasti bezbednosti i zaštite dece pri korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti bezbednosti i zaštite dece pri korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija.

Kako do rodno senzitivnog jezika

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov prisustvovao je u Novom Pazaru drugom po redu društvenom dijalogu na temu „Kako do rodno senzitivnog jezika“.

Dan sećanja na žene žrtve nasilja

Povodom Dana sećanja na žene žrtve nasilja, koji je Vlada Republike Srbije ustanovila 18. maja 2017. godine, u cilju podsećanja na rizik od femicida i njegove posledice, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog iskazuje puno razumevanje za zabrinutost građanki i građana i izražava duboku žal za svim ubijenim ženama i devojčicama, saosećajući ujedno i sa svim ženama i devojčicama koje su izložene nekom vidu nasilja.

Obeležava se Međunarodni dan dečijih linija za pomoć

Povodom Međunarodnog dana dečijih linija za pomoć, koji se 17. maja obeležava širom sveta, Ministarstvo podseća da u okviru Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu, postoji organizaciona jedinica „Telefonske linije“, odnosno NAcionalna DEčija Linija (NADEL), koja je dostupna 24 časa dnevno.

Kroz dijalog do unapređenja stanja ljudskih prava

Republika Srbije je u okviru 4. ciklusa Univerzalnog periodičnog pregleda dobila 268 preporuka od 94 države članice Ujedinjenih nacija, u vezi sa kojima je državna delegacija dala izjašnjene.

Preporuke za zaštitu ljudskih prava

Delegacija Republike Srbije, koju predvodi ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov je, pred Savetom za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi, predstavila Izveštaj Republike Srbije za 4. ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda.

Otvoreni telefoni za podršku

Institut za mentalno zdravlje u Beogradu je u cilju podrške porodicama stradalih, nastavnicima i učenicima kojima je potrebna psihološka pomoć i podrska, otvorio dve telefonske linije.

Britanski eksperti: Srbija da što pre digitalizuje podatke iz zdravstva i koristi za otkrivanje novih lekova

Digitalizovani zdravstveni podaci su nam neophodni za klinička istraživanja, otkrivanje novih lekova i lečenje retkih i teških bolesti. Pandemija korona virusa je bila poziv za buđenje celom svetu da sarađuje i razmenjuje informacije i ako Srbija u tome ne bude učestvovala, pacijenti u Srbiji neće imati puno koristi.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!