Projekti

Veštačka inteligencija spašava papagaje Kostarike

U srcu prašuma Kostarike, papagaji zelene are suočavaju se sa opasnim opadanjem populacije i neizvesnom budućnošću zbog gubitka staništa, krijumčarenja i klimatskih promena.

Uobičajeni napori za očuvanje prirode nisu dovoljni za rešavanje kompleksnih izazova sa kojima se ove divlje ptice suočavaju. Kako bi rešila ovaj problem, kompanija Huawei je predstavila inovativno rešenje koje kombinuje veštačku inteligenciju i akustiku kako bi ih zaštitila. Postavljanjem 113 uređaja širom odabrane teritorije, projekat ima za cilj da zabeleži njihove jedinstvene zvukove, pružajući značajan uvid u njihov svet kako bi im se omogućio opstanak.

Upravo faza analize i obrade podataka predstavlja jedan od ključnih napredaka projekta. Cloud infrastruktura kompanije Huawei igra ključnu ulogu u pretvaranju sirovih audio podataka u korisne podatke i uvide. Primenom naprednih algoritama veštačke inteligencije, prikupljeni podaci pružaju informacije o sezonskim periodima razmnožavanja zelenih ara, njihovim načinom odabira i korišćenja staništa i potencijalnim pretnjama koje utiču na njihov opstanak.

Dok se projekat Nacionalnog sistema zaštite prirode Kostarike i kompanije Huawei razvija, njegov cilj nije samo da zaštiti zelene are, već i da otvori put za očuvanje drugih ugroženih vrsta svuda na planeti.

 Foto:Huawei

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!