Finansijske usluge

Veroljub Dugalić UBS: Devizna klauzula bila po zakonu

Nije tačno da ne postoji propis u Srbiji kojim se reguliše postojanje valutne klauzule. Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, kojim se rukovode banke pri odobravanju zajmova, predviđa da se kod kredita indeksiranog u stranoj valuti primenjuje zvaničan srednji kurs”, izjavio je Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

On je reagovao na tvrdnje Udruženja zaduženih u švajcarskim francima CHF da su odredbe o valutnoj klauzuli nezakonite.

Dugalić ističe da odredba o valutnoj klauzuli kod stambenih kredita nije ništavna. “Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga u potpunosti je usklađen sa Direktivom Evropske unije i standardima EU, koja poznaje indeksaciju kredita stranom valutom”, navodi Dugalić. “Cela ova priča prvenstveno odgovara advokatima, koji bi time mogli da dobiju 17.000 potencijalnih klijenata koliko postoji stambenih kredita vezanih za franke”, pišu “Večernje novosti”.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije ističe da su u pretkriznom periodu, osim u švajcarskim francima, bili odobravani i krediti vezani za američki dolar, i čak japanski jen. Na pitanje nije li upravo tadašnji guverner Radovan Jelašić upozoravao građane da se ne zadužuju u francima, jer bi po toj logici još jeftiniji bili krediti u japanskim jenima, Dugalić kaže:

“Jeste, ali je on to govorio 2009. godine, kada su krediti u francima već odobreni. Pitao sam tad Jelašića zašto u startu nije zabranio zajmove u švajcarskim francima. On mi je odgovorio: "Obesili bi me na Terazijama zato što bih sprečio klijente da se zaduže pod povoljnijim uslovima", kaže Dugalić.

Međutim, prema podacima Narodne banke Srbije, upravo je kabinet guvenera Jelašića 14. septembra 2005. godine objavio prvo upozorenje na povećan rizik koji nosi zaduživanje u švajcarskim francima, i to povodom najave tadašnje HVB banke da će i u Srbiji odobravati dugoročne stambene kredite vezane za ovu valutu. Ovo obaveštenje i dalje stoji na internet stranici NBS.

Kada je reč o Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, on je na snagu stupio 4. juna 2011. godine, a njegova primena počela je šest meseci kasnije. Nekoliko dana pre njegovog stupanja na snagu, 17. maja 2011. godine, tadašnji guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić potpisuje Odluku o merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema, u kojoj se navodi da "banka može fizičkom licu odobriti kredit koji je indeksiran deviznom klauzulom - pod uslovom da je valuta obaveze evro". Međutim, najviše stambenih zajmova vezanih za franak odobren je pre toga - tokom 2007. i 2008. godine, kada je švajcarska valuta bila najslabija prema evru.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!