Propisi

Venecuela uvodi nove mere zbog hiperinflacije, građani u redovima ispred prodavnica

Građani Venecuele uspaničeno su uoči vikenda u dugim redovima isped prodavnica čekali kako bi kupili zalihe namirnica pre nego što nove mere protiv hiperinflacije stupe na snagu.

Venecuela se suočava sa krizom zbog hiperinflacije. Prognozirana inflacija u toj zemlji je milion odsto do kraja godine.

Da bi sprečio potpuni finansijski kolaps predsednik Nikolas Maduro, rešio je da se posluži monetarnim trikom i skine pet nula sa cena i novčanica. Nove mere stupile su na snagu.

Denominacija valute, odnosno skidanje pet nula sprovedena je bukvalno preko noći, prenosi N1.

Inflacija koja je u julu bila 82.700 odsto, značila je da su za jedan sapun ili kilogram paradajza bile potrebne hrpe novčanica do kojih je već teško doći.

Siromašni Venecuelanci bez računa u bankama tako mesecima nose sa sobom svežnjeve novca kako bi kupili osnovne potrepštine.

Kilogram sira, na primer, u Venecueli ima vrednost od 1,14 dolara, ali za njegovu kupovinu potrebno je 7.500 novčanica od po 1.000 bolivara - a ta novčanica uvedena je u upotrebu tek 2017. godine. 

Za jedan sapun (u vrednosti od 0,53 dolara) potrebno je oko 3.500 istih novčanica od po hiljadu bolivara.

Predsednik Venecuele povećao je minimalnu zaradu 60 puta, sa tri miliona bolivara na 180 miliona, što je oko 30 dolara, a vlada je ograničila cene hrane i osnovnih potrepština. Iako zvuči kao potez koji bi građanima trebalo da olakša život, trgovci kažu da to njihov opstanak čini nemogućim.

Ekonomija Venecuele, u potpunosti zavisna od prihoda od nafte, u slobodnom je padu od početka naftne krize 2014. godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!