Razvoj

Veliki transfer među tehnološkim gigantima

John Giannandrea, jedan od najznačajnijih “Google”-ovih stručnjaka i direktor njihovog odela za veštačku inteligenciju, napustio je tu kompaniju kako bi preuzeo novu poziciju – i to u kompaniji “Apple”, koja je “Google”-ov veliki rival.

Giannandrea je tako postao deo “Apple”-ovog tima od 16 direktora, koji rade direktno za izvršnog direktora Timothyja D. Cooka, a za svoju novu kompaniju predvodiće “Apple”-ovu strategiju mašinskog učenja i veštačke inteligencije, piše New York Times.

Dovođenje stručnjaka njegovog profila “Apple”-u predstavlja značajan vetar u leđa u trci sa konkurentima za razvijanje i usavršavanje veštačke inteligencije. Naime, dok se ova kompanija, zahvaljujući iPhoneu, probila na mesto najvrednije kompanije na svetu čijim se akcijama javno trguje, brojni tehnološki stručnjaci iPhoneovu digitalnu asistentkinju Siri procenjuju manje efikasnom od njenih konkurentskih ''kolega'' Google Assistanta i Amazonove Alexe, prenosi “Jutarnji list”.

Budući da je upravo Giannandrea u “Google”-u predvodio integraciju veštačke inteligencije u različite “Google”-ove proizvode, uključujući digitalnog asistenta i internetsko pretraživanje, te Gmail, njegov prelazak velika je “pobeda za Apple”, smatraju stručnjaci.

Iz “Apple”-a su poručili i da se u razvoju veštačke inteligencije posebno usmeravaju na zaštitu privatnosti svojih klijenata i korisnika njihovih uređaja i usluga. Giannandrea bi im trebao pomoći pri razvijanju metoda kojima će neuralne mreže i algoritme programirati bez kompromitiranja privatnosti.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!