Industrija

"Erbas" ima velike planove u Srbiji

Potpredsednik "Erbasa" za Jugoistočnu Evropu Cezar Sančez Lopez izjavio je da ta kompanija radi na sertifikaciji i promociji Vazduhoplovnog zavoda u Batajnici za remont helikoptera "gazela", kao i da se planira saradnja sa vojskom, policijom i industrijom u narednom periodu.

Sančez Lopez je za RTS podsetio da je "Erbas" faktički prisutan na ovim prostorima od početka osamdesetih godina kada je JNA odlučila da modernizuje vojne helikoptere tipa "soko gazela" u saradnji sa sektorom za helikoptere francuske kompanije "Aerospasijel".

"Taj sektor je danas firma 'Erbas helikopteri'. 'Erbas' je nastao kao rezultat strateškog razmišljanja i političke odluke Nemačke, Španije i Francuske da spoje svoje aeronautičke kapacitete, kako bi bili konkurentni na svetskom tržištu", rekao je Lopez.

Govoreći o strateškim planovima kompanije Lopez je rekao da industrijska saradnja čini DNK "Erbasa" i da je Srbija odličan primer za to, jer se posle nabavke devet helikoptera H-145-M očekuje razvoj vojno-industrijske saradnje.

Osim isporuke helikoptera, važan aspekt saradnje Srbije i "Erbasa" je Vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović" u Batajnici, koji se trenutno bavi održavanjem i remontom aviona i helikoptera Vojske Srbije.

"Već smo se složili oko plana da se Zavod sertifikuje kao centar za remont helikoptera tipa 'gazela', a sada smo u fazi pregovora da 'Moma Stanojlović' postane centar za remont 'gazela' i moći će da vrši komercijalne usluge klijentima širom sveta", objasnio je Lopez.

Istakao je da će zahvaljujući globalnoj prisutnosti "Erbasa", promocije kapaciteta "Mome Stanojlovića" ići mnogo lakše i biće jednostavniji pristup novim tržištima.

"Erbas" planira i prepoznao je potrebu za višenamenskim helikopterima, koji se mogu koristiti i u vojne i u civilne svrhe, sa sertifikatima za civilne zadatke, što čisto vojni helikopteri ne mogu da rade.

"Naravno, imamo i helikoptere za hitne medicinske službe koji su potrebni ovom regionu, a jedan takav sertifikovan helikopter može da spasi i do 1.000 ljudskih života godišnje. Pored helikoptera, nastavićemo saradnju sa civilnim avio-kompanijama", rekao je Cezar Sančez Lopez.

Zaključio je da je "Erbas" zainteresovan za saradnju oko vojnih transportnih aviona, bezbednosne komunikacije, snimanja iz vazduha i korišćenja satelita.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!