Berza

Velike zalihe i zabrinutost za globalni rast spustile cene nafte na 58 dolara

Cene nafte spustile su se u utorak na međunarodnim tržištima prema 58 dolara, pritisnute izveštajima o ogromnim zalihama i prognozama rekordne američke i ruske proizvodnje u kontekstu zabrinutosti za rast svetske ekonomije.

Na londonskom tržištu cena barela pala je 1,40 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,21 dolar. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,33 dolara nižoj ceni, od 48,55 dolara.

Pažnju trgovaca zaokupio je podatak o skoku zaliha u američkom infrastrukturnom čvorištu u Cushingu za više od milion barela prošle nedelje, prema podacima kompanije Genscape.

Odvojeno su u američkoj vladi procenili da će proizvodnja u sedam ključnih bazena škriljaca do kraja godine prvi put prekoračiti osam miliona barela dnevno.

SAD je pretekao Rusiju i Saudijsku Arabiju i probio se na poziciju vodećeg proizvođača nafte u svetu, s ukupnom dnevnom proizvodnjom od rekordnih 11,7 miliona barela dnevno.

I ruska je proizvodnja ovog meseca dostigla novi rekord od 11,42 miliona barela dnevno, prema upućenom izvoru iz industrije.

Dodatno je naftna tržišta pritisnuo snažan pad globalnih tržišta deonica zbog zabrinutosti za ekonomski rast, što se vremenski poklopilo sa sednicom američke centralne banke FED i očekivanjima četvrtog povećanja ključnih kamatnih stopa u ovoj godini.

Strahovanja od posustajanja privrednih aktivnosti potvrdio je i nemački institut Ifo, čiji je indeks poslovne klime pao u decembru četvrti mesec zaredom, na najniži nivo u prethodne dve godine, prenosi Seebiz.

"Pad cena velikim delom rezultat je prodaja na širim tržištima. Pod pritiskom su i američka i azijska tržišta deonica", tumači Warren Patterson iz holandske banke ING.

"Što se, pak, tržišta nafte tiče, još nema jasnih naznaka smanjivanja razlike između ponude i potražnje", dodaje Patterson.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupa nezavisnih proizvođača predvođenih Rusijom dogovorile su se da će od početka iduće godine smanjiti proizvodnju za ukupno 1,2 miliona barela dnevno kako bi se smanjile globalne zalihe i poduprle cene. Dogovoreno smanjenje predstavlja nešto više od jedan odsto globalne potražnje.

OPEC je saopštio da je cena barela referentne korpe njegove nafte u ponedeljak iznosila 58,24 centa, što znači da je bila 83 centa niža nego prethodnog dana trgovanja.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!