Razvoj

Velika Britanija – pad BDP-a veći nego za vreme svetske finansijske krize

Bruto domaći proizvod Velike Britanije pao je 9,9 procenata u 2020. godini. Do toga je došlo usled razornog uticaja pandemija koronavirusa na ekonomsku aktivnost, što je najveća stopa pada otkako je počela da se vodi ovakva evidencija.

U poslednjem tromesečju 2020. godine britanski BDP je zabeležio porast od 1 odsto u odnosu na prethodno tromesečje, prema podacima Nacionalnog zavoda za statistiku (ONS), iako je zemlja ponovo uvela mere zaključavanja u nastojanju da se izbori s novim talasom epidemije kovid-19.

U poređenju sa čevtrim kvartalom 2019, BDP je bio za 6,6 odsto manji.

Godišnji privredni pad od 9,9 posto je više je nego dvostruko veći od onog zabeleženog 2009. godine tokom globalne finansijske krize.

Statistički pokazatelj o rastu u trećem kvartalu 2020. revidiran je naviše na 16,1 posto, što je rezultat ublaženih mera ograničenja društvenih događaja, putovanja i poslovnih aktivnosti, prenosi B92.

Što se tiče mesečnih pokazatelja, privreda Britanije je u decembru porasla za 1,2 procenta u odnosu na novembar, ali je ostala za 6,3 procenta ispod nivoa iz februara 2020.

Sektor usluga je zabeležio rast od 1,7 odsto decembru, nakon novembarskog pada od 3,1 posto, dok se proizvodnja povećala osmi mesec uzastopno, ali po najmanjoj stopi od maja 2020. godine, naveli su britanski statističari.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!