Računovodstvo i finansije

Vatikan prvi put objavio finansijski pregled svih nekretnina

Vatikan je prvi put javnosti pružio uvid u finansijsko stanje svojih nekretnina, kojih ima više od 5.000, u želji da njegovo poslovanje bude transparentnije.

Objavljen je finansijski pregled Svete stolice za 2020. godinu, a objavljen je i budžet Uprave za imovinu Svete stolice (APSA).

APSA upravlja nekretninama i ulaganjima, isplaćuje plate, zadužena je za javnu nabavku i ljudske resurse.

Svaki od dokumenata upotpunjen je obimnim dodacima: grafikonima, kartama, intervjuima, što ukupno čini više od 50 stranica finansijskog materijala. Na 30 stranica proračun APSA-e pokazuje da Vatikan poseduje 4.051 nekretninu u Italiji, te oko 1.120 u inostranstvu, uključujući ambasade u svetu.

Samo 14 odsto od svojih nekretnina u Italiji Vatikan iznajmljuje po tržišnoj ceni, a ostale su u najmu po sniženim tarifama i to često zaposlenima u crkvi. Nekih 40 odsto nekretnina iznajmljuju se ustanovama kao što su škole, samostani i bolnice.

Dokumentacija pokazuje da je APSA investirala u nekretnine u otmenim četvrtima Londona, Ženeve, Lozane i Pariza.

Zgrada u Londonu u okrugu Saut Kensington donela je Vatikanu ogromne gubitke otkako je kupljena 2014. Godine.

Lane je papa Franjo upravljanje finansijama oduzeo Državnom sekretarijatu i preneo u nadležnost APSA-e.

Zasebni finansijski izveštaj koji je Vatikan objavio pokazuje deficit od 64,8 miliona evra za 2020, što je pad u odnosu na 79,2 miliona deficita u 2019. godini.

Budžet Svete Stolice obuhvata centralnu upravu Rimokatoličke crkve, Kuriju, koja nadzire upravljanje nad RKT u svetu, te njena diplomatska predstavništva i kancelarije za odnose s javnošću.

Grad Vatikan, uključujući Vatikanske muzeje i Vatikansku banku, imaju zaseban budžet.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!