Društvo

Vašington objavio stotine novih dokumenata o ubistvu Džona Kenedija

Nacionalni arhiv SAD-a objavio je u petak novi niz dokumenata povezanih s ubistvom američkog predsednika Džona Kenedija, uglavnom iz CIA-ina poverljivog arhiva.

Objavljeno je gotovo 680 dosijea, uključujući 553 dosijea nikada ranije objavljenih jer se CIA tome protivila navodeći kao razlog nacionalnu sigurnost.

Među tim je dokumentima detaljan arhiv pokušaja regrutovanja sovjetskih diplomata za zadatke u inostranstvu, s transkripcijama telefonskog prisluškivanja.

U arhivu objavljenom na internetu nalaze se dokumenti ministarstva pravosuđa, ministarstva odbrane koje je sprovelo istragu o ubistvu Kenedija 22. mnovembra 1963. u Dalasu, u Teksasu.

Ministarstvo je zaključilo da se radilo o činu pojedinca, Lija Harvija Osvalda, ali to nije sprečilo umnožavanje teorija zavjere koje su podstaknute stotinama knjiga i filmova poput "JFK-a" Olivera Stouna iz 1991. o ubistvu pripisivanom Sovjetskom Savezu, Kubi, mafiji pa čak i tadašnjem potpredsedniku Lindonu Džonsonu.

Stručnjaci za aferu Kennedy smatraju, međutim, da ti milijuni stranica novih dokumenata vjerojatno ne sadrže nijedno presudno otkriće.

Treći put ove godine Američki nacionalni arhiv objavljuje niz dosijea, u skladu sa zakonom Kongresa iz 1992. kojim se zahteva da svi dokumenti povezani s predsednikom Kenedijem budu objavljeni u sledećih 25 godina. Arhiv je već objavio 3810 dosijea 24. jula te još 2891 dosijea 26. oktobra.

Predsednik Donald Tramp dao je FBI-ju i CIA-i šest meseci, do 26. travnja 2018., da opravdaju neobjavljivanje preostalih dokumenata.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!