Energetika

Uzburkalo se tržište nafte, u Srbiji bez poskupljenja goriva

Od Nove godine cene sirove nafte na svetskim berzama rastu. Prošlogodišnje cene kretale su se između 50 i 60 dolara za barel, a neke analize pokazuju da bi 2018. mogle da dostignu i 80 dolara, pa čak i 100 dolara. Na našim pumpama, naftne kompanije za sada obećavaju da to neće uticati na maloprodajne cene derivata.

Cene crnog zlata poguralo je smanjenje američkih naftnih zaliha i jednonedeljni antivladini protesti u Iranu. Barel američe lake nafte na Njujorškoj berzi već je 62 dolara, a "brenta" na Londonskoj berzi premašuje 68 dolara.

Ipak, u OPEK-u ne očekuju drastične turbulencije na naftnom tržištu.

"Očekujemo da će se u prvih nekoliko meseci 2018. godine cene nafte ujednačiti ili rasti, što je i tipično sezonski trend na tržištu nafte, pogotovo na strani potražnje", navodi Halid el Falih, ministar energetike Saudijske Arabije.

U prvoj polovini prošle godine, cena sirove nafte je padala, ali na našim pupama je izostalo očekivano pojeftinjenje goriva.

"Kupci, odnosno, potrošači očekuju uvek da ta cena bude nešto niža u odnosu na onu koju mi pratimo na berzi. Reakcija tržišta je spora što se tiče smanjenja cene nafte, zato što imamo zadršku nekih mesec do mesec i po dana kalkulacije sa cenama na berzi", ukazuje Ljubinko Savić iz Odbora za energetiku PKS.

Ali u dugom polugođu, i pored berzanskog rasta nafte, cene derivata kod nas su uglavnom mirovale, što se očekuje i nadalje.

"Taj ozbiljan rast cena nafte nije uticao na promenu cene goriva zato što su drugi uticaji – kurs dolara, opšti uslovi na tržištu, ponuda i potražnja – na strani rafinerija, a sve je to drastično da cene goriva ostanu stabilne. U tom pogledu, većih promena cena goriva zbog promena cena nafte ne možemo očekivati", objašnjava Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Kada je reč o regionu, do sada je od 30 do 50 dinara litar goriva bio jeftiniji u Bosni i Hercegovini i Makedoniji, pa je u pograničnim mestima bilo i šverca. Od ove godine, već je izvesno da naši vozači neće toliko hrliti na komšijske pumpe jer ni tamo gorivo ne može više biti toliko jeftinije.

Bosna i Hercegovina povećava akcize na naftne derivate, a povećanje cena goriva zbog državnih zahvatanja očekuje se i u Makedoniji.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!