Finansijske usluge

Uvođenje evra podržava samo 30 odsto građana Češke

Guverner centralne banke Češke Republike, Jirži Rusnok, izjavio je da je ta zemlja generalno spremna da uvede zajedničku evropsku valutu, ali da bi bilo bolje da sa tim sačeka dok se domaće plate i cene ne približe onima u zemljama članicama evrozone.

Prema Rusnokovim rečima, jedan od razloga zbog kojih je zemlja posvećena pridruživanju evru je taj da češka kruna sada ima plivajući, a ne fiksni kurs prema evru, izveštava Raša tudej.
Češka centralna banka je u aprilu ukinula gornju granicu kursa krune, dozvolivši prvi put od 2013. godine da domaća valuta slobodno pliva ka višim nivoima u odnosu na evro.

Češki predsednik Miloš Zeman je izjavio da je zemlja već 10 godina spremna da se priključi evrozoni, ali da se javnost "iracionalno plaši da to bude urađeno". "Ispunili smo kriterijume iz Mastrihta, ali postoji mentalna barijera prema usvajanju evra. Samo 30 odsto Čeha podržava ulazak u evrozonu", dodao je on.

Statistika pokazuje da je nominalno stopa rasta plata u Češkoj iznosila 5,3 posto u prvom kvartalu ove godine. Trenutno, prosečne zarade po satu u Českoj kreću se oko 10 evra, dok je taj iznos širom Evropske unije oko 25 evra, a u nekim zemljama evrozone čak i oko 30 evra po satu.

Izjave čeških zvaničnika dolaze nakon najnovijih medijskih izveštaja o tome da Evropska komisija želi da svih 27 članica bloka usvoji evro do 2025. godine.

Evro je jedinstvena valuta 19 članica bloka. Devet preostalih zemalja, uključujući Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Dansku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju, Švedsku i Ujedinjeno Kraljevstvo, koje je u procesu napuštanja EU, ne koriste evro kao glavnu nacionalnu valutu.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!