Propisi

Usvojeni novi zakoni za razvoj elektronske trgovine

Usvajanjem novog Zakona o trgovini i Zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini u Skupštini Srbije, omogućeno je značajno unapređivanje ovih oblasti, posebno u pravcu razvoja internet kupoprodaje.

“Nova regulativa dodatno će obezbediti povoljniju klimu na domaćem tržištu u pogledu postizanja evropskih standarda i suzbijanja sive ekonomije, a na dobrobit i građana i privrede“, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić Matić.

Ona je podsetila da su izmene Zakona o elektronskoj trgovini deo procesa pravne harmonizacije sa evropskim zakonodavstvom, odnosno sa Direktivom o elektronskoj trgovini, dok novi Zakon o trgovini definiše pojmove elektronske prodavnice i elektronske platforme, kao i najčešće korišćene oblike elektronske trgovine, poput „vebšopa“ i „dropšipinga“.

“Između ostalog, otklonjene su nepreciznosti i nejasnoće u dosadašnjem tumačenju zakonskih odredaba i uveden je mehanizam uklanjanja nedopuštenih sadržaja na internetu, što sve treba da doprinese i ukupnom razvoju digitalne ekonomije i informacionog društva“, ocenila je Matić.

Ona je dodala i da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija priprema Akcioni plan za razvoj e-trgovine, u okviru projekta „Jačanje elektronske trgovine u Republici Srbiji“, koji sprovodi sa USAID-om.

Usvajanjem novog Zakona o trgovini kao i izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini Srbija postaje zemlja u kojoj se elektronska trgovina odvija u skladu sa najnaprednijim modelima koji su trenutno dostupni u svetu. Uvedeni su novi poslovni modeli kao što su elektronska prodavnica, elektronska platforma i dropsšiping (dropshipping ).

Ove izmene će omogućiti privredi da lakše plasira svoje proizvode ne samo u Srbiji, nego i na globalnom tržištu. Srbija postaje deo grupe zemalja koje prepoznaju digitalnu ekomoniju, kao jedan od glavnih pokretača razvoja celokupne privrede. 

Novi zakoni prepoznaju značaj elektronske trgovine, koja je sada definisana kao poseban oblik trgovine. Otklonjene su nepreciznosti i nedoumice u vezi sa prodavnicama i platformama koje prodaju globalno i ne poznaju geografske granice. 

Kako bi se povećala pravna sigurnost i odgovorilo na izazove koje sa sobom donosi elektronska trgovina, prvi put će biti omogućena primena instituta prikrivene kupovine (mystery shopper ), koja će značajno poboljšati bezbednost potrošača prilikom internet kupovine.  Rešeno je jedno od ključnih pitanja - mogućnost isticanja cena u stranoj valuti kad je reč o prodaji usmerenoj ka globalnom tržištu, čime je prevaziđen problem sa kojim  se do sada ograničavao plasman robe iz Srbije na globalnom tržištu.

Ubuduće će biti omogućeno da kompletna dokumentacija o elektronskoj trgovini bude u digitalnom obliku, što je u skladu sa Zakonom o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!