Društvo

Usvojena Strategija o ekonomskim migracijama za period 2021-2027. godine

Strategija o ekonomskim migracijama za period 2021 - 2027. godine, kojom se po prvi put u Republici Srbiji uređuje oblast ekonomskih migracija, usvojena je na sednici Vladi Srbije.

Vlada Srbije je akcenat stavila upravo na smanjenje ekonomskih migracija, sa kojim se suočava ne samo Srbija, već i ceo svet.

Kako je naveo ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, svesni činjenice da će pristupanjem Srbije u EU i otvaranjem granica ovaj problem postati veći, Vlada Srbije pristupila je rešavanju ovog problema odgovorno i preventivno i na predlog Ministarstva, formirala Koordinaciono telo, sačinjenog od eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti, koje je i donelo ovu Strategiju i time učinila značajan korak ka sprečavanju migracija.

„Pomenutom strategijom želimo da stvorimo bolji privredni i društveni ambijent kojim će se usporiti odlazak radno sposobnog stanovništva, ojačamo veze sa dijasporom, podstaknemo povratne i cirkularne migracije, ali i privučemo strane državljane različitih obrazovnih profila. Srbija ima mlade, obrazovane, talentovane i vredne ljude koje želi da zadrži, obezbedivši im bolje uslove za život, rad i napredak u svakom smislu, ali i da vrati naše stručnjake koji su otišli u inostranstvo“, rekao je Đorđević i dodao da Republika Srbija ima kapacitet da izgradi modernu i ekonomski stabilnu državu u kojoj će mladi ostati i graditi svoju budućnost.

Prema njegovim rečima, mnoge zemlje suočavaju se sa istim problemom, ali Srbija je prva koja je donela i usvojila pomenutu Strategiju čija će primena, veruje, dati značajne rezultate.

Ministar je napomenuo da će se primenom Strategije omogućiti izgradnja i jačanje institucionalnih kapaciteta, unapređenje uslova života i rada građana, usklađivanje sistema obrazovanja sa potrebama privrede, stvaranje uslova za praćenje, podsticanje i podršku cirkularnim i povratnim migracijama, kao i stvaranje uslova za efikasnije upravljanje unutrašnjim migracionim tokovima.

Strategija o ekonomskim migracijama proistekla je iz ideje i zajedničkog rada Koordinacionog tela za praćenje tokova iz oblasti ekonomskih migracija u Republici Srbiji koje je osnovano 31. januara 2019. godine, a u čijem je sastavu sedam ministara (za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, finansija, privrede, državne uprave i lokalne samouprave, omladine i sporta, prosvete, ministarke zadužene za demografiju i populacionu politiku), predstavnici akademske zajednice, poslodavaca, uspešnih privrednika, reprezentativnih sindikata.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!