Propisi

Usvojena Strategija industrijske politike

Vlada Srbije je, na predlog Ministarstva privrede, usvojila Strategiju industrijske politike od 2021. do 2030. godine. Ovaj dokument daje novi strateški okvir za poboljšanje konkurentnosti srpske industrije i unapređenje njene pozicije na međunarodnom tržišu.

Strategija je izrađena uz donatorsku podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), koja je podržala rad ekspertskog tima i sprovođenje javno-privatnog dijaloga  uz pomoć Privredne komore Srbije.

Strategija sadrži sveobuhvatne reformske korake u oblasti industrijskog razvoja i prožima veliki deo privrednih aktivnosti, a poseban akcenat je stavljen na prerađivačku industriju. Tokom izrade strategije uspostavljena je saradnja sa svim relevantnim zainteresovanim stranama, uključujući predstavnike privrede, nauke, Vlade i civilnog društva.

Vizija Strategije je otvorena, regionalno i globalno konkurentna, investiciono aktivna, obrazovana, inovativna i digitalno transformisana industrija Srbije koja snažno podržava privredni rast i podizanje kvaliteta života njenih građana. Usvojena Strategija industrijske politike

 „Kao i do sada, centar nove industrijske politike biće ljudi i njihova znanja i veštine, kao i dalje ulaganje u inovacije, digitalizaciju, automatizaciju i infrastrukturu, kako bismo kreirali privredu koja je međunarodno konkurentna i sposobna da pobeđuje u novoj, globalnoj tržišnoj utakmici.“ istakla je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Cilj strategije je podizanje konkurentnosti industrije Srbije. Konkretno, konkurentna industrija daje značajan doprinos visokom održivom ekonomskom rastu, merenom stopom rasta nacionalnog BDP-a i boljem kvalitetu života građana Srbije, merenim visinom BDP-a po stanovniku.

Sve mere u Strategiji su usklađene sa postojećim programima Vlade Srbije i aktivnostima donatorskih organizacija (Evropska unija, Svetska banka i svi bileteralni donatori). U posebnom fokusu će biti: digitalizacija, inovacije, cirkularna ekonomija i sve aktivnosti u vezi sa edukacijom i promocijom.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!