Industrija

Upaljena peć u rekonstruisanoj Topionici u Boru

Ministarka rudarstva i energetika Dubravka Đedović prisustvovala je u Boru paljenju fleš-peći u rekonstruisanoj topionici kompanije Srbija Ziđin Koper, što je preduslov za puštanje u rad Topionce bakra u kojoj će se ubuduće bakarni koncentrat topiti po ekološkim standardima.

Ministarka je izrazila zadovoljstvo što prisustvuje početku stvaranja nove istorije Bora i zahvalila se građanima na strpljenju, svim radnicima Ziđin-a na predanosti, a kineskim partnerima na realizaciji ove važne investicije.

„Kad je pre pet godina kompanija Ziđin postala strateški partner Republike Srbije, postavljeni su ambiciozni ciljevi i vizija kakvo rudarstvo želimo. Iz godine u godinu, svedočimo rezultatima ove saradnje kroz realizaciju investicija, rast izvoza, ali i rast broja zaposlenih i poboljšanje uslova rada. Sve to značajno je uticalo na kvalitet života građana ovog dela Srbije. Za Ministarstvo i Vladu, ali i za sve građane Bora posebno je važno da u korak sa povećanjem životnog standarda ide i zaštita životne sredine“, izjavila je Đedović.

Naglasila je da završetkom radova na topionici ulaganja u životnu sredinu dobijaju pun smisao. Osim višestruke koristi za kompaniju, zaposlene, državu, ova topionica doneće ono što građanima Bora nedostaje decenijama, kvalitetniji vazduh i bolje uslove rada. Ovako veliki projekti nose sa sobom i veliku odgovornost prema lokalnoj zajednici i zadatak države je da zajedno sa građanima i rukovodstvom kompanije radi na iznalaženju najbržih i najodrživijih rešenja u interesu zaposlenih, ali i ljudi koji ovde žive generacijama, navela je ministarka.

Rekonstruisana topionica će umesto mazuta, uglja i drugih visokozagađujućih goriva koristiti čist prirodni gas, pa i koncentracija praškastih materija neće prelaziti pet miligrama po normalnom kubnom metru, što je u skladu sa ekološkim standardima Evropske unije, rekao je na svečanosti generalni direktor Srbija Ziđin Koper Đen Siming.

„Takođe, otpadne industrijske vode biće prečišćavane i ponovo korišćene u proizvodnji, a ukupna emisija ugljenika biće smanjena na 0,62 tone ugljen-dioksida po toni proizvedenog katodnog bakra“, naveo je Đen Siming.

On je podsetio i da je kompanija 2021. samo u izgradnju sistema za prečišćavanje dimnih gasova investirala 30 miliona dolara. Postrojenje za odsumporavanje se, kako je istakao, odmah pokazalo  kao izuzetno efikasno, pa je već te godine emisija sumpor-dioksida smanjena za preko 90 procenata. 

Projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje TIR-a trajao je dve i po godine i u njega je, po rečima generalnog direktora Srbija Ziđin Koper, investirano 320 miliona dolara, od čega u sisteme za zaštitu životne sredine 100 miliona dolara. 

„Osim nadogradnje fleš-peći na originalni sistem, ostala postrojenja su novoizgrađena. Reč je o novoj metalurškoj tehnologiji i opremi koja je vodeća u ovoj industriji. Kada topionica počne da radi proizvodićemo 180 do 200 hiljada tona katodnog bakra visoke čistoće godišnje, oko tri tone zlata i 700 hiljada tona sumporne kiseline. Vrednost godišnje proizvodnje biće veća od dve milijarde američkih dolara, a Bor će postati zelena, niskougljenična i održiva baza obojenih metala u Srbiji, ali i u Evropi“, rekao je  Đen Siming.

Foto: Emilija Jovanović

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!