Razvoj

Univerziteti donose britanskoj ekonomiji 100 milijardi funti godišnje

Univerziteti u Ujedinjenom kraljevstvu donose britanskoj ekonomiji 100 milijardi funti godišnje i podržavaju gotovo milion radnih mesta, što čini oko tri odsto svih zaposlenja u Velikoj Britaniji, navodi se u izveštaju, koji se bavi značajem  Visokoškolskih ustanova u ekonomiji Ujedinjenog Kraljevstva.

Univerzitetski predstavnici ističu da je ova studija pokazala da su uticaji univerziteta na britansku ekonomiju i poslove veliki i sve značajniji i upozorili da visokoškolsko obrazovanje ne treba "uzimati zdravo za gotovo".

Ovaj izveštaj dolazi u vreme kada je visokoškolsko obrazovanje pod pritiskom usled zabrinutosti o pitanjima, kao što su spiralna plaćanja univerzitetskih profesora i rasprave o tome da li je plaćanje visokih školarina od oko 9.250 funti opravdano i da li studenti dobijaju dovoljno za uloženi novac.

Studija, objavljena od strane vice-kancelarske grupe Univerziteta u UK (UUK), utvrdila je da su visokoobrazovne institucije u Velikoj Britaniji u periodu od 2014-2015. godine ostvarile prihod od 95 milijardi funti. Ova cifra iznosi 2,9 odsto ukupne ekonomske aktivnosti generisane u Ujedinjenom Kraljevstvu u navedenom periodu i znači da se 1 od svake 34 funte britanskog BDP-a može pripisati aktivnostima univerziteta.

Pored toga, univerziteti, inostrani studenti i posetioci doprineli su sa više od 940.000 poslova u Velikoj Britaniji. Ovo uključuje, ne samo osoblje i studente, već i druge lokalne radnike, koji posredno rade sa institucijama, kao što su čistači, taksisti i građevinski radnici. Statistika pokazuje da su univerziteti doprineli ekonomiji sa oko 21,5 milijardi funti, dok su međunarodni studenti i njihovi posetioci generisali 25,8 milijardi funti.

U izveštaju se navodi da univerziteti zapošljavaju na hiljade ljudi širom zemlje i svojim direktnim aktivnostima generišu novac u budžet, ali, pored toga, takođe, imaju važnu ulogu, jer podržavaju širok spektar industrija.

Predsednica grupe Univerziteta u UK, profesorka Dženet Bir je istakla da ova studija ukazuje na ogroman i sve značajniji uticaj, koji univerziteti imaju na britansku ekonomiju i poslove: "Univerziteti su često najveći poslodavci u svojoj oblasti koji, kroz veze sa privredom i kroz privlačenje studenata iz inostranstva, donose u Britaniju značajna ulaganja iz celog sveta", rekla je ona i dodala: "Velika Britanija ima svega nekoliko sektora, koje se mogu opisati kao vodeće u svetu, pa je zato važno ne uzimati uspeh visokog obrazovanja ’zdravo za gotovo’.“

"Univerziteti se suočavaju sa mnogim izazovima, uključujući povećanu globalnu konkurenciju, neizvesnost oko finansiranja studenata i potencijalni uticaj Brexita, pa stoga ovaj izveštaj predstavlja blagovremeno podsećanje donosiocima odluka o sve većem ekonomskom, socijalnom i kulturnom uticaju univerziteta na njihove lokalne zajednice", zaključuje Dženet Bir.

 

Izvor: Daily Mail

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!