Energetika

“UniCredit Banka Srbija” i “Elicio” sa 9,8 miliona evra finansiranju vetropark Malibunar

“UniCredit Banka Srbija” i “Electrawinds Mali WF” d.o.o, domaća kompanija u stopostotnom vlasništvu belgijske kompanije “Elicio NV”, potpisali su ugovor o dugoročnom finansiranju u ukupnom iznosu od 9,8 miliona evra za razvoj, izgradnju i poslovanje vetroparka Malibunar.

Izgradnja vetroparka je započeta u novembru 2016. godine. Nakon detaljne analize regulatornih, pravnih i tehničkih aspekata, kao i osiguranja, 31. avgusta je puštena  prva tranša kredita u iznosu od 3,2 miliona evra.

“UniCredit Banka Srbija” je jedini kreditor na Projektu, a sredstva su obezbeđena iz kreditne linije Fonda "Green for Growth" (GGF). Finansiranje je dopunjeno kratkoročnim finansiranjem PDV-a i Hedžing Sporazumom o zaštiti od drugih rizika, navodi se u saopštenju te banke.

Ukupna vrednost investicije u vetroelektranu Malibunar, u Južnom Banatu, iznosi oko 14 miliona evra. Vetropark će se sastojati od 4 vetroturbine Senvion MM 100 ukupnog instaliranog kapaciteta od 8 megavata. Procenjuje se da će, nakon završetka izgradnje, Malibunar proizvoditi električnu energiju od 25 gigavat sati na godišnjem nivou i snabdevati oko 7.200 domaćinstava električnom energijom. Istovremeno, ovaj projekat će doprineti smanjenju emisije ugljen-dioksida od 15.800 tona godišnje.

Kompanija “Elicio NV” planira izgradnju vetroelektrane Alibunar (42 MW), koja će se sastojati od 21 turbine, a vrednost investicije je oko 80 miliona evra.

 

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!