Finansijske usluge

“UniCredit Bank” u naredne tri godine gasi 8.000 radnih mesta

Italijanska “UniCredit Bank” objavila je da će ugasiti 8.000 radnih mesta u okviru trogodišnjeg plana koji ima za cilj znatno povećanje vrednosti za akcionare.

Ova banka, s najvećom aktivom u Italiji, saopštila je da će njen neto profit porasti na 5 milijardi evra (5,5 milijardi dolara) do 2023. godine, sa 4,7 milijardi evra, koliko se procenjuje za ovu godinu, pri čemu će zarada po akciji rasti 12 odsto godišnje.

Banka, takođe, planira da akcionarima vrati osam milijardi evra putem otkupa akcija, što će smanjiti njenu tržišnu izloženost i povećati vrednost akcija kojima se trguje. Takođe, dividende će u tom periodu porasti za 40 odsto.

Glavni izvršni direktor “UniCredit Bank” Žan Pjer Mustije rekao je da će ovaj plan povećati vrednost akcionarima za 16 milijardi evra. Akcijama banke trguju se danas po neznatno višoj ceni od 0,02 odsto na nivou od 12,37 evra, nakon što su na jutrošnjem otvaranju berze skočile za gotovo 1 odsto.

“UniCredit” namerava da zatvori 500 filijala, uz fokusiranje klijenata na "pojednostavljene procese i inovativne proizvode'', saopšteno je iz banke. To će obuhvatiti preusmeravanje korisnika na kanale digitalnog bankarstva, uključujući i m-banking, kao i napore za povećanje kako privatnog bankarstva (usluge ličnog bankara za imućne pojedince) tako i upravljanja imovinom, prenosi B92.

Kako je navedeno, gašenje radnih mesta i zatvaranje filijala desiće se u Italiji, Nemačkoj i Austriji.

Banka namerava da do 2023. godine podigne broj korisnika onlajn bankarstva sa 45 odsto, na više od 60 odsto svih klijenata.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!