Trgovina

Umesto SAD glavni trgovinski partner Evropske unije je Kina

Kina je u prvih 9 meseci bila najveći trgovinski partner EU, prestigavši SAD, što je posledica epidemije i naglog skoka kineske privredne aktivnosti.

U prva tri tromesečja 2020. razmena EU i Kine dostigla je tako 425,5 milijarda evra, a razmjena EU i SAD iznosila je u istom razdoblju 412,5 milijarda evra, pokazuju najnoviji podaci Eurostata. U istom razdoblju 2019. razmena EU s Kinom bila 413,4 milijarde, odnosno s SAD 461 milijardu.

Ovaj rezultat je posledica rasta uvoza (+4,5 posto) a izvoz (u Kinu) je nepromenjen”, saopštio je Eurostat, dodajući da je “u istom razdoblju trgovina s SAD-om zabeležila znatan pad uvoza (-11,4 posto) i izvoza (-10,0 posto).

Ukupni deficit EU-a u trgovinskom bilansu s Kinom popeo se na 135,9 milijardi evra u prvih devet meseci 2020., a u istom periodu 2019. bio je 123,9 milijarde, prenosi B92.

Premda je EU još od 2004. glavni trgovinski partner Kine – tada je pretekao Japan – ovo je prvi put da važi i obrnuto, da je Kina skinula s trona SAD u odnosu na Evropu, istakao je francuski statistički zavod (INSEE).

I izvoz iz Kine u Evropu je porastao tokom leta i početkom jeseni zbog velike potražnje medicinske opreme i električnih proizvoda.

Tako je Svetska zdravstvena organizacija u oktrobru saopštila da je samo Kina izvezla gotovo 44 posto lične zaštitne opreme kojom se trgovalo u svetu u prvih šest meseci 2020.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!