Razvoj

Ujedinjeni u zaštiti prirode – Održan „Ekološki ustanak“

U Beogradu je, u organizaciji 30 ekoloških organizacija, održan skup na kome se tražila zaštita reka, čistije planine, nezagađen vazduh i voda.

Okupljenima su se obratili ekološki aktivisti, naučnici, umetnici, ali i ljudi koji dolaze iz mesta u okolini Loznice, gde je planirana eksploatacija minerala jadarita, zbog koje, kako se moglo čuti na protestu, postoji opasnost velikog zagađena prirode. Naime, za izvlačenje minerala iz zemlje koristi se, prema rečima stručnjaka, toksičan koktel hemikalija, koji može da se infiltrira u obližnje reke, potoke i snabdevanje vodom.

Stoga je i najviše negodovanja građana bilo na pominjanje kompanije „Rio Tinto“ i njenih planova za eksploataciju  minerala jadarit u dolini reke Jadar, a iz kojeg se dobija litijum za proizvodnju baterija za električne automobile, uz poruke „Rio Tinto – Marš sa Drine“.   

Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta je objasnio zašto je protiv planova kompanije „Rio Tinto“: „Ako pustimo „Rio Tinto“ u dolinu Jadra, biće zbrisan biodiverzitet, turističke destinacije, epicentar srpske pismenosti Tršić, manastir Tronoša, a ono najgore je što ta kompanija planira preseljenje stanovništva sa tog područja“. Govoreći o izjavama državnih organa, koji promovišu litijum kao razvojni potencijal, Ristić je naveo da građani treba da znaju da najveći svetski proizvođač baterija kineska kompanija „Ketl“ od 2023. godine prelazi na pakovanje natrijum litijumskih baterija koje su pouzdanije.

Na skupu je istaknuto da „Rio Tinto“ planira eksploataciju jadarita u na području gde je zastupljena poljoprivreda.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ je u svom obraćanju poručio: „Treba da kažemo ne onima koji deci umesto malina nude koncentrovanu sumpornu kiselinu. Zahtevamo da Vlada Srbije, Aleksandar Vučić i Zorana Mihajlović ponište sve obaveze prema „Rio Tintu“. Ne treba da se delimo, jer ovo je iznad politike“, zaključio je Jovanović.

Dragana Đorđević, naučna savetnica je istakla da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dalo Predlog prostornog plana, kojim je predviđeno otvaranje 40 rudnika, od kojih je 10 rudnika litijuma. „Takođe, predviđena je izgradnja 6 termoelektrana, iako se Srbija obavezala na smanjenje upotrebe fosilnih goriva do 2020. godine za 20 odsto. Pošto to nije ispunjeno Srbija će morati da plati penale“, navela je Đorđević.

Ovaj skup su podržali i brojni glumci, a Svetlana Ceca Bojković je u svom obraćanju istakla da Srbija ne sme postati deponija za tuđe prljave industrije. „U ime čega se to radi? U ime profita? Da li jedan profit vredi više od ljudskog života, biljaka, životinja? Ne vredi. Neće se ova borba lako završiti, ali ne smemo odustati“, naglasila je poznata glumica.

 

Na skupu je istaknuto da se nastavlja gradnja mini hidroelektrana, seča šuma i otvaranje kamenoloma i rudnika i da je važno da se građani ujedine u borbi za zaštitu životne sredine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!