Finansijske usluge

Udeo dolara u svetskim deviznim rezervama na najnižem nivou od 1995.

Udeo američkog dolara u globalnim deviznim rezervama pao je u poslednjem kvartalu 2020. godine na najniži nivo u poslednjih 25 godina.

To su pokazali podaci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Analitičari kažu da je do pada delom došlo zbog prilagođavanja vrednosti.

Udeo dolara u svetskim deviznim rezervama pao je na 59 posto u četvrtom kvartalu sa 60,5 procenata u trećem tromesečju 2020, nastavljajući silazni trend treći kvartal zaredom. Pre 25 godina, odnosno 1995, udeo američke valute u ukupnim svetskim rezervama iznosio je 58 odsto.

Ipak, prema podačima MMF-a, dolar i dalje ima najveće učešće u deviznim rezervama centralnih banaka širom planete.

Analitičari navode da su svetske devizne rezerve u američkom dolaru dostigle najviši nivo od 7,0 biliona dolara u četvrtom tromesečju. U trećem kvartalu su iznosile 6,93 biliona dolara. Globalne rezerve u evrima su uvećane na kvartalnom nivou za sedam procenata, na 2,52 biliona dolara, prenosi B92.

Udeo evra u globalnim rezervama iznosio je u poslednja tri lanjska meseca 21,2 posto u odnosu na 20,5 procenata u trećem kvartalu, što je najviši nivo od 2014. Najveće u učešće evra u svetskim deviznim rezervama, od 28 odsto, zabeleženo je 2009. .

Udeo kineskog juana u globalnim rezervama nastavio je uspon u periodu oktobar-decembar četvrti kvartal uzastopno, dostigavši nivo od 2,25 posto, pri čemu su rezerve u renminbiju u posmatranom tromesečju skočile za 9,0 procenata na 267 milijardi u dolarskoj protivvrednosti.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!