Saobraćaj i transport

“Uber” – gubitak od 5,2 milijarde dolara

Američka kompanija “Uber”, koja putem aplikacije za mobilne telefone nudi usluge prevoza, prijavila je rekordan gubitak od 5,2 milijarde dolara.

Takođe, njihovi prohodi su podbacili u odnosu na očekivanja Volstrita.

Takvi rezultati posledica su usporavanja rasta u osnovnoj prevoznoj delatnosti “Uber”-a, što je prouzrokovalo da akcije kompanije padnu za šest odsto.

U neto gubitak “Uber”-a u drugom tromesečju, koji je znatno veći od 878 miliona dolara gubitka u istom periodu prošle godine, uračunati su i troškovi kompenzacije od 3,9 milijardi dolara koju je “Uber”, u vidu akcija, isplatio zaposlenima posle svoje inicijalne javne ponude (IPO) na berzi.

Stopa rasta “Uber”-ovih prihoda usporila je na 14 odsto, odnosno na 3,2 milijarde dolara, zaostajući tako za prosečnom procenom analitičara od 3,36 milijardi dolara, prema podacima IBES-a koje je dostavio Refinitiv.

Prihodi u osnovnoj prevoznoj delatnosti kompanije porasli su za samo dva odsto na 2,3 milijarde dolara, dok su prihodi “Uber”-ove usluge dostave hrane “Uber Eats” porasli za 72 odsto na 595 miliona dolara, prenosiB92.

Uberovi troškovi su u drugom kvartalu porasli za 147 odsto na 8,65 milijardi dolara, usled naglog skoka troškova za istraživanje i razvoj.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!