Reportaža

U vodama Južne Koreje otkriven ruski brod sa 200 tona zlata

Ruski vojni brod, potopljen pre 113 godina, otkriven je blizu obale Južne Koreje, a istraživači veruju da se na njemu nalazi zlato vredno više od 100 milijardi funti.

Oklopljeni krstaš ruske Carske mornarice Dimitrij Donskoj potopljen je u bici s Japancima u maju 1905. godine, a olupina je nađena samo kilometar od obala južnokorejskog ostrva Uleungdoa, na dubini od oko 500 metara, prenosi Hina.

Brod su našli istraživači iz Južne Koreje, Velike Britanije i Kanade, a pomoću male podmornice snimile su palubne topove i sidra, dok je na krmi još čitljiv naziv broda.

Dimitrij Donskoj, krstarica od 6.000 tona nosivosti, porinuta je 1883. godine u Sankt Peterburgu, a pokretale su je kotlovi na ugalj, ali i tri jarbola sa jedrima.

Veliki deo ruske carske flote bio je potopljen u bici kod Cušime, a Dimitrij Donskoj, koji je nosio oko 200 tona zlatnih poluga i novčiće, potopljen je 29. maja 1905. godine, kada je plovio prema Vladivostoku. Pritom je poginulo 60 od 591 člana posade.

Kompanija “Šinil” namerava da izvadi brod u oktobru, a već je izvestila da će polovina svega nađenog biti vraćena ruskoj vladi.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!