Društvo

U ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smeštaj odraslih i starih pozitivno na COVID – 19 114 korisnika i 46 zaposlenih.

Ukupan broj Ustanova socijalne zaštite čiji je osnivač Republika Srbija i AP Vojvodina iznosi 74, sa kapacitetom od 14.512 korisnika.

Od toga je: 57 Ustanova za odrasle i starije (9 Domskih odeljenja pri Centrima za socijalni rad, 23 Gerontoloških centara, 8 Domova za smeštaj odraslih i starih, 3 Ustanove za smeštaj osoba sa invaliditetom i 14 Ustanova za smeštaj osoba sa mentalnim i intelektualnim teškoćama) i 17 Domova za decu i mlade (10 Domova za decu i mlade bez roditeljskog staranja, 3 Zavoda za vaspitanje dece i omladine i 4 Ustanove za decu i mlade sa smetnjama u razvoju).

Ukupan broj privatnih pružalaca usluge socijalne zaštite domski smeštaj odraslih i starijih na teritoriji Republike Srbije iznosi 229, sa kapacitetom od 8.617 korisnika.

Zaključno sa danom 1.09.2020. godine, u ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo virusa COVID – 19 kod 114 korisnika i 46 zaposlenih.

Prisustvo virusa COVID -19 potvrđeno je u:

- Gerontološkom centru Knjaževac;

- Gerontološkom centru Subotica;

- Gerontološkom centru Novi Sad – RJ Liman i RJ Novo naselje;

- Gerontološkom centru Kanjiža;

- Ustanova za odrasle i starije Leskovac;

- Službi Pomoć u kući Gerontološkog centra Beograd;

- Domu za lica mentalno ometena u razvoju u Tutinu;

- Domu za lica ometena u mentalnom razvoju ''Srce u jabuci'', Jabuka, Pančevo;

- Ustanovi za odrasle i starije ''Gvozden Jovančićević'' Veliki Popovac;

- Zavodu za smeštaj odraslih lica ''Male pčelice'', Kragujevac;

- Centru za socijalni rad u Vranju;

- Centru za socijalni rad u Kraljevu;

- Domu za smeštaj odraslih i starijih ''Duga plus'', Beograd;

- Domu za smeštaj odraslih i starijih ''Dedinje'', Beograd;

- Domu za smeštaj odraslih i starijih ''Kladomox plus'', Kelebija;

- Domu za smeštaj odraslih i starijih ''Bonaca'', Beograd;

- Domu za smeštaj odraslih i starijih ''Terza Eta'', Priboj;

- Domu za smeštaj odraslih i starijih ''Kuća nege'', Subotica.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 934, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 378.

Dom za smeštaj odraslih i starijih ''Doživeti stotu'', Beograd, Dom za smeštaj odraslih i starijih ''Stara pruga'', Umka i Dom za smeštaj odraslih i starijih ''Radost'' u Negotinu, rešenjem o zabrani rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ne pružaju uslugu socijalne zaštite domskog smeštaja odraslih i starijih. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja donelo je rešenje o zabrani rada Doma za smeštaj odraslih i starijih ''Nada'', u Beogradu.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!