Saobraćaj i transport

U Srbiju stigao prvi teretni voz iz Kine, prešao 10.500 kilometara

Teretni voz kineske kompanije "China Railway Express", sa više od 500 tona opreme za izgradnju brze pruge kroz Srbiju, stigao je na železničku stanicu Novi Beograd. Time je označeno zvanično uspostavljanje prve železničke kargo linije između dve zemlje.

Voz sa opremom za izgradnju brze pruge Beograd–Budimpešta krenuo je 24. septembra iz kineskog grada Đinana u provinciji Šangdong. Prevalio je oko 10.500 kilometara, a trasa voza je bila: Kina–Mongolija–Rusija–Belorusija–Poljska–Mađarska–Srbija.

U 28 vagona nalazi se oprema za izgradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte.

Reč je o opremi za sisteme kontaktne mreže, kao što su: transformatori, kablovi, integrisani sistemi automatizacije za trafostanice, sistemi daljinskog upravljanja za kontaktnu mrežu, sistemi za napajanje strujom kontaktne mreže i druga oprema za brzu prugu, prenosi RTS.

Deo inicijative "Pojas i put" Iz Kine je devedesetih godina 20. veka samo sporadično tek poneki vagon, preko Turske, upućivan iz Kine za Srbiju i to u sastavu vozova čija je krajnja destinacija bila u drugim zemljama centralne Evrope, kao što su Mađarska, Poljska i Austrija.

Železnički saobraćaj jedan je od centralnih vidova saobraćaja kineske globalne ekonomske inicijative "Pojas i put", a brza železnička pruga od Beograda do Budimpešte sastavni je deo tog projekta.

Frekventnost linije zavisiće od interesovanja kompanija iz Kine koje rade na srpskom tržištu, kao i kompanija iz Srbije koje sarađuju sa Kinom, najavilo je ranije Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!