Društvo

U Srbiji zbog zagađenog vazduha godišnje umre 5.400 ljudi

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije na Balkanu ima najviše smrtnih slučajeva zbog zagađenog vazduha, a u Srbiji zbog toga godišnje umre 5.400 ljudi.

Prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu, zemlje Balkana imaju najzagađeniji vazduh u Evropi. Upravo je ovaj ekološki problem bio jedna od tema na sastanku ministara ekologije Evropske unije i zemalja Balkana, kojem je prisustvovao i srpski ministar životne sredine Goran Trivan.

„Moramo hitno da razvijamo administrativne kapacitete i da odmah pristupimo izradi projekata da bi se novac koji imamo ili ćemo ga tek imati utrošio na podizanje kvaliteta životne sredine", rekao je na sastanku ministar Goran Trivan, a prenosi RTS.

Poglavlje 27 koje se bavi životnom sredinom jedno je od najznačajnijih, najtežih i najskupljih u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji. Trećina propisa, koje Srbija treba da uskladi sa EU su iz oblasti životne sredine, i u tom procesu bi naša zemja trebalo da koristi iskustva suseda, saglasni su stručnjaci.

O tome koliko taj proces zahteva vremena, na ovom sastanku je objasnio ministar životne sredine i voda Bugarske Neno Dimov.

"Mislio sam da će to biti jednostavno, ali kada smo otvorili to poglavlje shvatili smo koliko je teško. Morate da ispunite stroge zahteve da bi vam bili dostupni evropski fondovi, ali pomoću njih smo izgradili kompletnu infrastrukturu", istakao je Dimov.

Istraživanja pokazuju da 80 odsto građana EU veruje da su zakoni najvažniji u borbi za čisto životno okruženje.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!