Razvoj

U Srbiji više mobilnih telefona nego stanovnika

Ukupni prihodi na tržištu telekomunikacija u Srbiji prošle godine iznosili su 191,2 milijarde dinara, što je oko jedan procenat više u odnosu na godinu ranije.

Najveći udeo u ukupnim prihodima ostvaren je, kao i prethodnih godina, od pružanja usluge mobilne telefonije, i on čini 58,5 procenata ukupnih prihoda (111,85 milijardi dinara).

Kako se navodi u saopštenju RATEL-a, u bruto domaćem proizvodu Srbije prihodi od elektronskih komunikacija su u 2017. godini imali udeo od 4,3 odsto, prenosi “Dnevnik”.

Porasle su, navodi se, i ukupne investicije u sektoru elektronskih komunikacija. U 2017. godini su iznosile 32,8 milijarde dinara, što je za 1,6 procenat više nego prethodne godine. Najveće investicije bile su u mobilnu telefoniju (13,5 milijardi dinara) i u fiksnu mrežu (osam milijardi), što čini 65,58 procenata ukupnih investicija u 2017. godini.

Iako se beleži manji pad, broj korisnika mobilne mreže i dalje prevazilazi ukupan broj stanovnika. Na 100 stanovnika, umesto 128 korisnika mobilne telefonije, koliko ih je bilo u 2016. godine, sada dolazi 122.

Istraživanja pokazuju da se u 2017. godini razgovaralo više nego ranije, ali i slalo manje poruka putem mobilnog telefona. U proseku je svaki korisnik preko mobilnog telefona dnevno razgovarao oko četiri minuta i 58 sekundi i poslao 2,2 poruke.

Za razliku od mobilne telefonije, fiksna telefonija beleži pad broja pretplatnika, tako da sada imamo u proseku jednog pretplatnika na jedno domaćinstvo.

Nastavljen je trend rasta broja pretplatnika fiksnog širokopojasnog pristupa internetu – dva odsto više u odnosu na 2016. godinu, pa tako na 100 domaćinstava sada dolazi 60 internet pretplatnika. Globalna mreža najviše je bila korišćena za čitanje onlajn novina i časopisa, traženja informacija o robi i uslugama, kao i za učešće na društvenim mrežama kao što su Fejsbuk i Tviter. Sve veća upotreba mobilnih telefona u svrhe širokopojasnog pristupa internetu rezultirala je i konstantnim porastom broja korisnika usluge mobilnog interneta.

Obim saobraćaja se udvostručio u odnosu na prethodnu godinu pa je u 2017. godini iznosio je oko 97 miliona gigabajta na godišnjem nivou.
I broj pretplatnika usluge distribucije medijskih sadržaja povećao se 2,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, najviše zahvaljujući porastu pretplatnika usluga kablovsko-distributivnih sistema (KDS). U prošloj godini, na 100 domaćinstava smo imali 68 pretplatnika distribucije medijskih sadržaja, kažu u RATEL-u.

Tokom 2017. godine procenat prigovora korisnika na kvalitet elektronskih komunikacionih usluga je u proseku bio manji od šest procenata za sve vrste usluga. Najveći procenat prigovora bio je na kvalitet usluge širokopojasnog pristupa internetu, zbog čega je RATEL omogućio merenje kvaliteta te usluge putem aplikacije „RATEL NetTest”.

Ta funkcionalnost, dodaju, omogućava svim korisnicima komparativnu analizu operatora internet usluga u zavisnosti od lokacije ili tipa pristupa internetu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!