Svet građevinarstva-nekretnina

U Srbiji tržište nekretnina vredi dve milijadre evra

Načelnica Odeljenja za vođenje procene vrednosti nepokretnosti u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ), Ivana Štrbac, izjavila je da je u Srbji ove godine promet nekretnina povećan za jedan odsto u odnosu na 2021. i da je ukupna vrednost transakcija dostigla dve milijarde evra.

Štrbac je rekla da se smanjila kupovina nepokretnosti iz kredita, tako da je 88 odsto prometa plaćeno gotovinom i da su kupci oprezniji prilikom uzimanja stambenih kredita, zbog rasta kamatnih stopa.

"Interesantno je da je u odnosu na prošlu godinu došlo do neznatanog pada kupovine stanova na kredit, jer je ranijih godina oko 30 odsto plaćano iz kredita, a ove godine je 27 odsto stanova kupljeno na kredit", rekla je Strbac.

Dodala je da su nekretnine sve skuplje, ali da je uprkos tome količina novca u prometu nekretnina porasla, a kupci sve više traže nepokretnosti, prenosi Dnevnik.

Prema podacima RGZ-a, u odnosu na prošlu godinu najviše je porastao promet nepokretnosti u Kragujevcu za 7,5 procenata, zatim u Beogradu za 4,5 odsto i u Novom Sadu za tri procenta.

Najviše se kupuju stanovi, građevinsko zemljište, kuće, poljoprivredno zemljište, garažni i poslovni prostor.

Najskuplji kvadrat stambenog prostora plaćen za stan od 97 kvadratnih metara u kuli u Beogradu na vodi, a koštao je 9,545 evra, a najskuplji prodat stan u istom naselju površine 163 kvadratna metra plaćen je blizu 1,4 miliona evra.

Najskuplja kuća, vredna 2,9 miliona evra, prodata je u beogradskoj opštini Stari grad vredna 2,9 miliona evra, poslovni prostor u Centru "Zira" površine 3.183 kvadrata plaćen je 10,2 miliona evra, a najskuplja garaža prodata je na Kopaoniku za 42.000 evra.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!