Berza

“U Srbiji se najviše prodaju firme, koje se bave hranom”, Pavle Vlajčić, osnivač i direktor portala “Biznis Berza”

Od početka godine do danas, prodali smo 26 biznisa. To su bile firme mahom iz oblasti trgovine i ugostiteljstva.

Kad je reč o trgovini, dosta je zastupljena oblast “Zdrava hrana”, dok su iz oblasti ugostiteljstva najprodavanije firme, koje se bave brzom hranom. Ekstremni su primeri u smislu delatnosti, ali to je statistika, izjavio je u intervjuu za naš portal Pavle Vlajčić, osnivač i direktor portala “Biznis Berza”.

Šta je Biznis Berza?

Biznis Berza (www.biznisberza.com) je prvi on line portal u Srbiji i okruženju, koji povezuje vlasnike malih i srednjih biznisa sa kupcima, odnosno, investitorima, koji žele da preuzmu ili finansiraju njihov posao.

Koja pravna lica imaju pravo da učestvuju na Biznis Berzi i kakva je procedura?

Pravna lica i preduzetnici, koji žele da prodaju svoj biznis ili deo biznisa (traže partnera ili finansiranje), treba da se registruju na našem portalu kao prodavci i zatim postave oglas koju vrstu investicije traže.

Uslovi su da je firma registrovana u skladu sa zakonom, aktivna, da nije u blokadi i da ima, po mogućnosti, profitabilan biznis.

Drugi deo je za investitore, oni se registruju da bi imali bolji pristup informacijama o firmi za koju se interesuju ili bolje mogućnosti kod informisanja u vezi novih poslovnih prilika.

Kako se određuje sigurnost investicije?

“Biznis Berza” radi kao on line oglasni portal, gde mi samo administriramo ponude i pratimo upite za biznise. Pratimo trendove na tržištu i nudimo nove usluge. Trenutno imamo u ponudi besplatnu procenu biznisa. Skoro smo uveli novu ponudu posredovanja u prodaji biznisa pod imenom Biznis Brokeri ( biznisbrokeri.com ) gde mi zastupamo prodavce i za njih tražimo investitore, tako da kontinuirano radimo na poboljšanju naših usluga kako za prodavce tako i za investitore. Dakle, u vezi sigurnosti investicije, možemo ponuditi analizu i procenu biznisa sa naše strane, kao i posredovanje u kupovini ili prodaji biznisa bilo za investitore ili prodavce biznisa.

Statistika pokazuje da se većina firmi u sektoru malih i srednjih preduzeća zatvori pre pete godine poslovanja. Kakva je trenutno situacija na poslovnom tržištu Srbije?

Mislim da se taj trend popravlja. Trenutno imamo 350.000 malih i srednjih preduzeća u Srbiji, od čega se tokom 2016. godine otvorilo 36.000 firmi, dok se u istom periodu zatvorilo 19.000 preduzeća.

Bitno je napomenuti da su ova preduzeća generisala 70 odsto veću neto dobit nego 2015. godine i da su zaposlila 30.000 novih zaposlenih. To je statistika  Ministarstva privrede. Nas to raduje, jer misija “Biznis Berze” podrazumeva kontinuitet i dalji razvoj preduzetničkih firmi.

U Srbiji je pristup kapitalu jako ograničen kada je reč o finansiranju i prodaji biznisa, jer banke u Srbiji ne prate takve transakcije i mi smo ponosni što uspevamo da nađemo sredstva za dobre i profitabilne firme.

Iz kojih oblasti su preduzeća kojima se najviše trguje na Biznis Berzi?

Od početka godine do danas, prodali smo 26 biznisa. To su bile firme mahom iz oblasti trgovine i ugostiteljstva. Kad je reč o trgovini, dosta je zastupljena oblast “Zdrava hrana”, dok su iz oblasti ugostiteljstva najprodavanije firme, koje se bave brzom hranom. Ekstremni su primeri u smislu delatnosti, ali to je statistika.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!