Saobraćaj i transport

U Srbiji se grade dva nova međunarodna aerodroma

U Srbiji je u planu izgradnja dva aerodroma, koji će se nalaziti kod Dobanovaca i Novog Sada.

Naime, prema Prostornom planu Srbije od 2021. do 2035. godine, koju je objavilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, naša zemlja dobiće dva nova međunarodna aerodroma - jedan kod Dobanovaca, a drugi kod Novog Sada.

Kako se navodi, usled prostornog ograničenja na postojećoj lokaciji aerodroma u Beogradu predviđena je nova lokacija na 10 kiloemtara zapadno od Aerodroma „Nikola Tesla“, 24 kilometara od Beograda u neposrednoj blizini auto-puta E70 na potezu Grmovac - Dobanovci – Deč.

Kompleks bi trebalo da bude površine oko 1.100 hektara, sa tri poletno-sletne staze, dva putnička terminala, dva robna terminala, logističkom i slobodnom carinskom zonom, modernom navigacionom opremom i sistemom svetlosnog obeležavanja, prenosi B92.

Kada je reč o Novom Sadu, gradnja je planirana na lokaciji koja se nalazi na oko 15 kilometara jugoistočno od najvećeg grada na severu naše zemlje, u neposrednoj blizini auto-puta A1, na potezu Kovilj - Šajkaš - Budisava, sa obuhvatom od oko 300 hektara i kodnom oznakom aerodroma 4E.

Neposredna blizina pruge predstavlja perspektivu za razvoj robnog, multimodalnog transporta, navedeno je u dokumentaciji.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!