Mobilni uređaji

U Srbiji se broj korisnika mobilnih mreža smanjio za 130.000

U prvom kvartalu ove godine bilo je 8,36 miliona aktivnih korisnika mobilne mreže što je pad broja korisnika za 130.000 u odnosu na prethodno tromesečje, objavila je Republička agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

Korisnici mobilnih mreža ukupno su ostvarili 5,1 milijardi minuta razgovora i poslali oko 1,3 milijardi SMS-ova, piše u tromesečnom izveštaju koji je objavljen na sajtu RATEL-a.

U proseku, jedan mobilni korisnik razgovarao je 6,8 minuta dnevno i slao 1,7 SMS.

Blagi pad broja aktivnih korisnika imali su Telekom Srbija, koji je i dalje na 43,3 odsto tržišta, i Yetel, a blagi rast A1 i Globaltel. Broj postpejd korisnika je 5,16 miliona i u blagom je rastu, dok je broj pripejd korisnika u padu i iznosi 3,2 miliona. U ovom kvartalu nastavljen je trend rasta mobilnog internet saobraćaja koji je sada dosegao 184,4 miliona GB.

Broj izvršenih prenosa brojeva iz mreže u mrežu je 24.000 i niži je nego u prethodnom kvartalu, prenosi Dnevnik.

U tržišnom učešću Tekom Srbija je sa 55 odsto pretplatnika dominantan, sledi SBB sa 31,5 posto, pa Orion.

Kod distribucije medijskih sadržaja, broj pretplatnika je u blagom padu i iznosi 2,13 miliona, od kojih oko polovine ima priključak na digitalnu kablovsku televiziju.

Prema broju pretplatnika Telekom Srbije ostvario je učešće od 49,9 odsto, a sledi SBB sa 44,8 procenata.

U prvom tromesečju 2022. broj pretplatnika u fiksnoj telefoniji povećan u odnosu na poslednjih kvartal 2021. i sada je 2,38 miliona, ali je ostvareno manje saobraćaja - oko 580 milijardi minuta. I dalje su korisnici u 87 odsto slučajeva fizička lica, a 95 odsto je domaćeg saobraćaja.

Telekom Srbija drži gotovo tri četvrtine pretplatnika, SBB - 22 posto, a tokom tri meseca preneto je ukupno je 4,7 hiljada brojeva.

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!