Razvoj

U Srbiji će se praviti delovi za veliki CERN-ov akcelerator

Ukoliko sve bude išlo po planu, već za dve godine u Srbiji će se izrađivati delovi, koji će se ugrađivati u veliki CERN-ov akcelerator.

Reč je o apsolutno najsloženijoj tehnici u oblasti elektronike, kompjutera, što će doprineti da u određenim specijalizovanim oblastima tehnologije Srbija postane vodeća u svetu. To će biti veoma značajno za srpsku privredu.

Naime, Institut za fiziku u Zemunu će do kraja 2020. godine napraviti centar „Verokio” od 4.000 kvadratnih metara, u kojem će se u okviru sistema CERN-a izvoditi najsavremeniji eksperimenti u oblasti fizike i visoke tehnologije, što će u Srbiji podići novu privredu na noge, a ujedno će biti i mesto okupljanja najboljih studenata i naučnika.

Direktor Instituta za fiziku Aleksandar Bogojević ističe da će to zapravo biti mesto gde će se prvi put u Srbiji izvoditi naučno-tehnološki izazovi poznati u svetu. Država će za izgradnju objekta obezbediti pet miliona evra, a još toliko kroz opremu daće najveći međunarodni naučni centri u narednih desetak godina. Ideja je, kako ističe, da se napravi fabrika za genije.

„Veriko projekat je naša ideja koju već duži niz godina razvijamo na Institutu za fiziku i za koju smo pre pola godine dobili podršku Vlade Srbije i on je tako postao prioritetni projekat Vlade u oblasti inovacija. Sada smo u fazi projektovanja i završavanja administrativnih stvari, a za nekoliko meseci to predajemo Agenciji za implementaciju projekta, koja će to raditi u ime Vlade. Do kraja godine biće raspisan tender za izvođača i počinju građevinski radovi”, rekao je Bogojević za “Dnevnik”.

Prava i najveća korist za Srbiju u početku, tvrdi on, biće od razvoja visokih tehnologija kao dela naše privrede, koji je već tehnološki razvijen, a to je trenutno isključivo IT sektor koji beleži veliki rast.

“Postepeno u Srbiji staje na noge potpuno nova privreda, koje mi nismo svesni. Neke od tih firmi nisu velike, neke isključivo izvoze, a za pojedine se ne zna da postoje na našem tržištu, ali su izvandredne i tek će se podići na noge”, uveren je Bogojević.

Veliki hadronski sudarač (LHC) je najveći i najsnažniji akcelerator čestica na svetu. Izgrađen je s ciljem da da odgovore na neka od najfundamentalnijih pitanja iz oblasti fizike, i približi najtemeljnije zakone prirode ljudskim shvatanjima. LHC je izgrađen pod okriljem Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN).

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!