Energetika

U Srbiji će se graditi najveći vetropark u Evropi

Kompanija “Vetropark Maestrale Ring” planira da u Subotici izgradi vetropark, koji će biti najveći u Evropi.

Investicija je vredna 700 miliona evra,a finansijska sredstva potrebna za izradu plana obezbediće preduzeće “Vetropark Maestrale Ring”, čije je sedište u Beogradu, a osnivač akcionarsko društvo “Fintel Energija” koje pripada italijanskoj “Fintel Energija Group” S.p.a.

Generalni direktor kompanije “Fintel Energija”, Ticijano Đovaneti najavio je u februaru ove godine da će ovim projektima Srbija biti među najbržim zemljama koje će se uključiti u energetsku tranziciju sa fosilnih goriva do čiste energije.

"Projekat Maestrale Ring će biti najveća vetroelektrana koja se gradi na kopnu na celom evropskom kontinentu", rekao je Đovaneti..

Predviđeno je da se vetropark instalira u jugoistočnom ataru administrativnog područja Grada Subotica i to između naselja Čantavir, Višnjevac, Gabrić, Bikovo, Stari i Novi Žednik, a područje vetrogeneratora biće minimalno 1.000 metara udaljeno od građevinske zone naseljenih mesta. Područje obuhvata površinu od oko 10.800 hektara.

Procenjeno je da vetropark koji će da se gradi u Čantaviru moći će da proizvede 600 MW električne energije, što je, kako navode lokalni mediji, dovoljno struje za pola miliona domaćinstava, prenose Novosti.

Inače, “Fintel Energija” A.D. je pionir u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora na Balkanu, gde posluje već čitavu deceniju i predstavlja jednog od najznačajnijeg investitora iz ove oblasti u Srbiji.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!