Obrazovanje i posao

U Srbiji 617.000 nezaposlenih - Više od 4 miliona dinara iz budžeta za zapošljavanje

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović izjavio je da je u Srbiji trenutno evidentirano 617.000 nezaposlenih, što pokazuje da su šanse za zapošljavanje povećane u odnosu na prethodne godine.

Martinović je za Radio televiziju Srbije rekao da je aktuelna stopa nezaposlenosti u Srbiji 12,9%, dok je prosečna stopa nezaposlenosti u 2016. godini bila 15,3%, a u 2015. godini 17,7%.

On je dodao da se od februara broj nezaposlenih kontinuirano smanjuje i da je sada na evidenciji oko 75.000 manje ljudi bez zaposlenja nego u istom periodu prethodne godine.

Martinović je rekao da se najviše zapošljavaju osobe sa srednjom stručnom spremom, jer ih ima najviše, a poslodavci od njih ne zahtevaju konkretnu vrstu stručne spreme, već traže prenosive veštine i znanja. 

Dodao je da je su šansu za zaposlenje imali i stručnjaci iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i inženjeri elektronike i elektrotehnike, nastavnici fizike, matematike i profesori nemačkog jezika, kao i da se kontinuirano traže lekari, farmaceuti, pravnici i ekonomisti.

Martinović je kazao da je iz budžeta za 2018. godinu za Nacionalnu službu za zapošljavanje izdvojeno 3,65 milijardi dinara i dodatno 550 miliona dinara za osobe sa invaliditetom, što je 850 miliona dinara više nego u 2017. godini, a kako je dodao, to znači da imaju dovoljno novca za sve projekte.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!