Društvo

U Srbiji ima 100.000 tona kancerogenog otpada

Srbija je zatrpana tonama kancerogenog i toksičnog otpada koji ugrožava zdravlje nacije.

U poslednje vreme sve češće smo svedoci da se diljem zemlje otkrivaju skladišta s opasnim materijama. Prave ekološke bombe su nedavno pronađene na tri lokacije u okolini Obrenovca, a Zoran Marković, vlasnik firme „Nitor trans“ je uhapšen.

Ministar Trivan je rekao da mora da se radi na podizanju svesti u celom društvu i napomenuo da je pregovaračko poglavlje 27, koje se tiče životne sredine za pregovore sa EU, najskuplje, najobimnije i najkomplikovanije.

On je pozvao građane Srbije da prijave ukoliko primete da neko odlaže opasan otpad, jer je to u interesu svih nas. Osvrnuvši se na informacije da je taj opasni otpad skriven na čak 90 lokacija, ministar Trivan je istakao da je to veoma strašno.

"Podsetimo, Srbija nema centar za opasan otpad, zbog čega država plaća 1,5 evra po kilogramu otpada na ime troškova zbrinjavanja takvih materiju u EU. Za dve godine Srbija više neće moći da izvozi opasan otpad u zemlje Evropske unije", rekao je nedavno direktor Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije Siniša Mitrović.

Trivan je dodao da je moguće da Srbiju očistimo od komunalnog i opasnog otpada za dvadeset godina, a možda i pre, ali da je za to potreban sistem i novac.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!