Razvoj

U Španiji počinje oporavak ekonomije – oko milion radnika vraćeno na posao

Španska ekonomija počela je da se oporavlja od korona-krize, rekla je španska ministarka privrede Nađa Kalvino.

Ona je takođe ukazala i na poboljšane pokazatelje zaposlenosti nakon ublažavanja mera blokade.

Ministarka je rekla da se na posao vratilo milion radnika poslatih na odmor radi suzbijanja pandemije, a da je broj osiguranika u zavodu za penziono osiguranje porastao za 300.000.

"Faza oporavka je već počela", utvrdila je Kalvino u parlamentu, dodajući da tu ocenu potkrepljuje više pokazatelja, a najpre najnoviji podaci o otvaranju novih radnih mesta.

Španska ekonomija trebalo bi da ove godine zabeleži pad od 11,6 odsto, što je najviše od kad se objavljuju službeni podaci, pri čemu Centralna banka predviđa početak oporavka u drugoj polovini godine, prenosi B92.

BDP bi u 2021. godini trebalo ponovo da poraste, u rasponu od 7,7 do 9,1 odsto, procenjuju u Centralnoj banci. Najveći pad aktivnosti očekuje se u drugom kvartalu, čak 22 odsto, dok bi oporavak trebalo da bude nešto iraženiji u odnosu na prosek zemalja evrozone, prenosi SEEbiz.

Prvi pokazatelji, poput indeksa menadžera kupovine u proizvodnom i uslužnom sektoru (PMI) signaliziraju delimičnu obnovu akivnosti u maju, nakon oštrog pada u aprilu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!