Trgovina

U Sloveniji najveći rast prometa u maloprodaji u EU

Promet u maloprodaji na nivou Evropske unije i evrozone osetno se smanjio u decembru na mesečnom nivou, dok je na godišnjem nivou njegov pad blago usporio, pokazuju procene evropskog ureda za statistiku - Eurostat.

Sezonski prilagođen obim prometa u maloprodaji Evropske unije smanjio se u decembu za 1,4 odsto u odnosu na prethodni mesec, kada je prema revidiranim podacima Eurostata porastao jedan odsto.

Najviše je pao promet u maloprodaji neprehrambenih proizvoda, za 2,6 odsto, a pad je zabeležen i u maloprodaji hrane, pića i duvanskih proizvoda, za 0,4 odsto.

Porastao je samo promet na benzinskim pumpama, za 0,7 posto.

U evrozoni se obim prometa u maloprodaji u decembu smanjio za 1,6 odsto u odnosu na novembar, kada je prema revidiranim podacima Eurostata uvećan 0,8 odsto, prenosi Seebiz.

Među zemljama članicama EU čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći pad obima prometa u maloprodaji u decembu je na mesečnom nivou zabeležen u Nemačkoj, za 4,3 odsto, u Švedskoj, za 2,5 odsto, i u Estoniji, za dva odsto.

Rast prometa u maloprodaji na mesečnom nivou beležile su samo Austrija, za 0,7 odsto, Portugal, za 0,6 odsto i Irska, za 0,5 odsto.

Na godišnjem nivou kalendarski prilagođen obim prometa u maloprodaji 28-člane EU porastao je u decembru za 1,2 odsto.

Najviše je porastao promet u kategoriji motornih goriva, za 3,3 odsto, potom u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 1,2 odsto.

Među zemljama članicama EU najveći rast obima prometa u maloprodaji u decembu na godišnjem nivou zabeležen je u Sloveniji, za 11,2 odsto, Irskoj, za 7,5 odsto i u Poljskoj, za 4,9 odsto.

Najveći pad zabeležen je u Nemačkoj, za 2,2 odsto, na Malti, za 1,9 odsto i u Švedskoj, za 1,6 odsto.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!