Razvoj

U SAD zbog korone BDP potonuo 32,9 odsto

Američka ekonomija doživela je najveći pad aktivnosti ikada u drugom kvartalu, iako nije bio toliko veliki koliko su se plašili da će biti.

BDP Sjedinjenih Država je od aprila do juna potonuo 32,9 odsto na godišnjem nivou, prema podacima Ministarstva trgovine objavljenim danas. Ekonomisti koje je anketirao Dau Džons očekivali su pad od 34,7 procenata.

Ipak, to je najveći pad ikada zabeležen, a najbliži sličan dogodio se još sredinom 1921. Godine, prenosi B92.

Oštar pad lične potrošnje, izvoza, zaliha, investicija i državne potrošnje, kao i lokalnih vlasti, sve je to uticalo na pad BDP-a.

Lična potrošnja, na koju istorijski posmatrano otpada oko dve trećine celokupne privredne aktivnosti u SAD, ukupno je smanjena zs četvrtinu u drugom kvartalu godine, dok je i sektor uslužnih delatnosti imao skoro isti toliki pad.

Potrošnja je pala kod robe kao što je odeća i obuća. Zalihe i proizvodnja pale su najviše kod proizvođača motornih vozila, dok je na opremu i nove porodične kuće uticao pad kada se radi o investicijama.

Ključni indikator inflacije, domaće cene, pale su 1,15 odsto u tom periodu, u poređenju sa rastom od 1,4 odsto u prvom kvartalu kada je BDP smanjen pet procenata.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!