Finansijske usluge

U SAD dug domaćinstava dostigao 16 biliona dolara

Ukupan dug američkih građana po osnovu različitih vrsta kredita porastao je u prvom kvartalu 2022. godine za 7,1 posto, dostižući 15,84 biliona dolara.

To je novi rekordan niivo, pokazuje izveštaj Federalnih rezervi.

Rast ukupnih kredita stanovništva uglavnom je podstaknut povećanjem hipotekarnog duga od 250 milijardi dolara, koji sada iznosi 11,18 biliona dolara, što je za 10 procenata više u odnosu na prvi kvartal 2021.

Stanje zaduženosti po kreditnim karticama beleži pad tokom prva tri meseca za 15 milijardi dolara u odnosu na prethodni kvartal, ali je i dalje na visokom nivou od 71 milijarde dolara, što je za oko 9,0 odsto više nego u istom periodu pre godinu dana, prenosi B92.

Ubrzanje rasta duga domaćinstava dešava se u uslovima visoke stope inflacije koja je od početka godine do kraja marta dostigla 8,5 posto, i povećanja kamatnih stopa na bankarske kredite.

Hipotekarne kamate na trideset godina sada se kreću oko 5,0 odsto, dok su pre samo godinu dana bile oko 3,0 procenta. Hipoteke čine 71 posto ukupnog duga američkih domaćinstava, dodaje se u informaciji.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!