Društvo

U Rimu održan sastanak Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države – ISIL/DAEŠ

U Rimu je održan ministarski sastanak Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države – ISIL/DAEŠ u Rimu, koji su otvorili ministar za spoljne poslove i međunarodnu saradnju Italije Luiđi Di Majo i državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Sastanku je prisustvovala i potpredsednica Vlade Srbije Maja Gojković, koja je istakla da je Republika Srbija čvrsto opredeljena da odgovori savremenim bezbednosnim izazovima, kao i da među njima, borba protiv terorizma i svih vidova ekstremizma i radikalizma, ima prioritetni značaj. Gojković je zahvalila svima koji su dali svoj nesebičan doprinos zajedničkim naporima u borbi i pobedi nad „Islamskom državom“, DAEŠ-om.

Potpredsednica Vlade je naglasila da u multilateralnom pogledu Ujedinjene nacije predstavljaju ključni forum za međunarodnu saradnju, kao i da se istovremeno Srbija od samog početka pridružila Globalnoj koaliciji i međunarodnim naporima u borbi protiv DAEŠ.

Ona je ukazala da dostupni podaci pokazuju da u regionu Zapadnog Balkana deluju ogranci terorističke organizacije DAEŠ, posebno na delu područja Bosne i Hercegovine i na delu teritorije Republike Srbije, u Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija, koja je po Rezoluciji SB UN 1244 pod privremenom upravom UN.

„Najviše nas brinu mogući rizici i pretnje koji mogu doći od tzv. „stranih terorističkih boraca“.  Prema podacima, na strani DAEŠ je sa Kosova i Metohije ratovalo više od tri stotine ekstremista. Time se, proporcionalno broju stanovnika, svrstavaju među najzastupljenije u tim redovima“, napomenula je Gojković.

Sastanku prisustvuju i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!