Agro svet

U Rači se gradi pogon za prikupljanje i plasman meda

U Rači je postavljen kamen temeljac pogona za prikupljanje i plasman meda Saveza pčelarskih organizacija Srbije "Naš med", čemu je prisustvovala premijerka Ana Brnabić, koja je čestitala pčelarima i poručila drugim privrednicima i poljoprivredicima da se na njih ugledaju, udružuju i bore na tržištu.

Ona je objasnila da su se pčelari ujedinili i da su od članarina za Savez, prikupili sredstva za otvaranje pogona.

"Ovo je za mene ispunjenje velikog sna, da pokažemo zajedno kakvu snagu imamo u našim poljoprivrednicima i u našim pčelarima i kako to može da izgleda u Srbiji", rekla je Brnabić i dodala da će država pomoći pčelarima da završe pogon čija je vrednost milion evra, prenosi Tanjug.

Ona je rekla da su se pčelari ponašali kao pravi investitori, jer su raspisli konkurs na kojem su se 32 lokalne samouprave nadmetale u ponudi boljih uslova za otvaranje konkursa, a na kojem je Rača pobedila.

Prema njenim rečima, sada će u Raču dolaziti sav med, koji je po kvalitetu drugi na svetu, posle meda sa Novog Zelanda. "Želim da ponovim svim privrednicima i poljoprivrednicima, učite od pčelara, udružujte se zato što ste zajedno jači i niko ne može da vas ucenjuje, a država će sa pravom i sa ponosom biti tu da vam pomogne", rekla je premijerka.

Ona je navela da će pčelari otvaranjem pogona ostvariti bolji plasman, konkurenciju, fer tržšne uslove i lakši prolaz na inostrana tržišta.

Podsetila je da je Srbija svetski prvak po broju košnica po glavi stanovnika.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!